Драган Мектић, министар безбједности БиХ, за Глас Српске: Тероризам не смијемо гурати под тепих

Жељка Домазет
Драган Мектић, министар безбједности БиХ, за Глас Српске: Тероризам не смијемо гурати под тепих

Немамо посебно усложњену безбједносну ситуацију ни неке посебне безбједносне пријетње које су различите од других земаља, али када је ријеч о борби против организованог криминала, тероризма и корупције, морамо пружити далеко више и имати боље резултате.

Казао  је то у интервјуу за "Глас Српске" министар безбједности БиХ Драган Мектић.

* ГЛАС: Како бисте окарактерисали безбједносно стање у БиХ?

МЕКТИЋ: Имамо неколико крупних безбједносних изазова који утичу на укупну безбједносну ситуацију. Ту прије свега мислим на радикализацију и насилни екстремизам, као и на одређене врсте терористичких пријетњи. Велики изазов је и корупција. Није довољно да имамо само добро законодавство него морамо имати конкретне резултате који се могу доказати само правоснажним пресудама. Све остало је само прича која некоме може служити за дневно-политичке сврхе, за кампање и слично.

* ГЛАС: БиХ се, према оцјени безбједњака у свијету, па и званичника у БиХ и ван ње, сврстава у високоризичне земље када је ријеч о тероризму?

МЕКТИЋ: Да би та проблематика била озбиљно схваћена и да бисмо на ефикасан начин предузимали све мјере, морамо јавно и транспарентно рећи шта су проблеми радикализације, екстремизма и тероризма у БиХ. Ништа не смије да се гура под тепих нити се смије глава гурати у пијесак. Мора се рећи истина, па ма каква била, јер би у противном ескалирали проблеми на које не бисмо могли квалитетно одговорити и посљедице се не би могле ни претпоставити. Немам ниједан разлог да кријем било коју чињеницу која говори о тероризму и терористичкој пријетњи у БиХ. Мора се рећи да БиХ ни у ком погледу, када је о тероризму и пријетњама ријеч, није изражајнија у односу на већину европских земаља. Ми још имамо одређене изоловане групе које можемо држати под контролом. Сматрам да је свако претјеривање и нереална прича било ког званичника, појединца или медија штетна за БиХ. Имамо реално пријетњу од тих екстремних кругова, али сматрам да имамо капацитет да их држимо под контролом. То не значи да не може да се догоди терористички напад, јер тврдити то такође није реално. Све безбједносне агенције у БиХ постале су далеко свјесније и одговорније када је ријеч о овој пошасти, јер су сви схватили да се појединачно ништа не може учинити.

* ГЛАС: Како коментаришете чињеницу да је из БиХ на страна ратишта у Сирији и Ираку отишло више људи него из свих бивших југословенских република? Чини се да је у БиХ општи тренд да повратници са ратишта склапају са Тужилаштвом споразуме и добијају казне као да су направили обичан прекршај?

МЕКТИЋ: Заиста имамо тај проблем који је у једном моменту попримио забрињавајуће карактеристике. Енормно се повећао број наших држављана који су отишли на ратишта Сирије и Ирака и ратовали на страни терористичких организација. Сада их тамо има око 130, а када је ријеч о простору бивше Југославије, барата се цифром од 800 особа. Када је у питању одговорност, ми смо са Тужилаштвом БиХ до сада обрадили око 20 особа и доставили податке Тужилаштву. Очекујем око 20 оптужница, док је један број особа затражио споразум са Тужилаштвом и Судом да евентуално добију неку блажу казну. Нисам присталица тих споразума, али сам за то да сваки такав захтјев буде анализиран и када се оцијени да ће се од неког појединца кроз споразум добити више користи и омогућити да се процесуира још десетак лица, сазнати шта се на страним ратиштима дешава са нашим држављанима, ко је директна пријетња и добити неки обавјештајни подаци, треба ићи на постизање неке врсте споразума. Треба све извагати и ако се нађе корист за укупну безбједност, не видим разлог да се то не уради појединачно, али не генерално да се прихвати споразум са сваким ко се јави.

* ГЛАС: Колико је држављана БиХ погинуло на страни Исламске државе?

МЕКТИЋ: Погинуло их је 45 или 46.

* ГЛАС: Ни након трећег покушаја Независни одбор Парламента БиХ није донио одлуку да директор Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Мирсад Вилић сноси одговорност због атентата на премијера Србије Александра Вучића?

МЕКТИЋ: Такозвани Независни одбор је једно од најмоћнијих тијела и полуга помоћу којих политика утиче на рад полицијских структура. Он није ни од чега независан него је директно зависан од политичких структура. Политичке партије које су на власти бирају своје политичке представнике у Независни одбор. То долази до изражаја када се разматра одговорност полицијских руководилаца као што је очигледно у случају "Вилић". Очигледно је да гласање у Независном одбору зависи од националности полицијског руководиоца, гласа се по националном основу. Стога и трпимо катастрофалне посљедице, јер је брука БиХ да и након толико времена од напада на Вучића нико није чак ни дисциплински одговарао. У свим догађајима који у узбуркали јавност једино је коректан био бивши директор Дирекције Химзо Селимовић, који је поднио неопозиву оставку из моралних разлога након протеста у Сарајеву.

* ГЛАС: Да ли нам Независни одбор треба или не треба?

МЕКТИЋ: Овакав не треба, јер само разграђује безбједносни систем. Ако не можемо да га промијенимо и да заиста буде независан и сачињен од стручњака и експерата, боље је да немамо никакав. Са оваквим боље је да нека политичка тијела именују директоре па су ствари јасне, јер овако лажемо и себе и друге.

* ГЛАС: Чују се оцјене да је Савјет министара, а Ви посебно преносио надлежности са Српске на ниво БиХ, те да сте углавном ангажовани на етикетирању РС и њених институција као криминогених. Да ли је то тачно?

МЕКТИЋ: То може бити квалификација и оцјена оних којима не одговара и смета чињеница да сам са позиције министра безбједности створио амбијент и мобилисао и Тужилаштво и полицију да се крене у обрачун прије свега са политичком корупцијом. Ту мислим на спрегу између власти и криминала не само у РС него у цијелој БиХ. Ништа нам не значи ако бисмо све проблеме ријешили у РС, а не у ФБиХ или обрнуто. То је битно да се уради, јер је корупција у БиХ постала системска и укоријенила се у све поре политичког и друштвеног живота. Корупцијом се извлачи огроман новац који спрегом власти и криминала одлази у приватне џепове. Ништа друго нисам радио осим што сам се борио против тога, никога нисам криминализовао. Оно што се расвјетљава у банкарском сектору није криминализација него ће помоћи економију и развој РС и цијеле БиХ. И Међународни монетарни фонд инсистира на реформи и јачој контроли банкарског сектора, јер банкарски сектор се користио у политичке сврхе, за различите политичке пројекте. У том сектору владају криминал и корупција и грађанима одговара да се те ствари расвијетле, али не одговара једном дијелу власти, који спинује јавност како се намјерно врши криминализација РС. Немогућа је криминализација РС него треба да одговарају појединци који су искористили позиције у власти и починили огроман криминал. То је новац грађана БиХ, а не новац који је пао са Марса, па га сада нема.

* ГЛАС: Шта је са оптужбама о преносу надлежности?

МЕКТИЋ: Нека ми наведу било коју област гдје је пренесена надлежност. У којем безбједносном или правосудном сектору је пренесена? Реформе и правосуђа и полиције су рађене прије десетак година, када ова политичка структура уопште није била на власти. Нисмо ниједан нови закон донијели ни у области правосуђа ни у безбједносној области.

* ГЛАС: Ни у једном мандату као у овом није постојао већи јаз између власти у РС и оне на нивоу БиХ, када је ријеч о српским кадровима. Сматрате ли да би се странке из РС морале договарати о потезима и одредити линију преко које се не смије ићи, када је ријеч о РС?

МЕКТИЋ: Сматрам да је оваква ситуација резултат тешког политичког примитивизма у РС. Неко не може да схвати да су различите парламентарне већине у РС и на нивоу БиХ и то одлуком грађана. Мене никада нико откако сам изабран на позицију министра није позвао у Владу РС на било какав састанак да разговарамо о било чему, о било каквом питању, дилеми или проблему. Понекад сам добио неке мејлове од неких мени тотално непознатих особа и са ниских позиција. Такво нешто не могу да прихватим. Нису ме звали, али сам хиљаду пута прозван као издајник. Издајник сам јер сам покренуо питање истрага, борбу против корупције, као да то није жеља грађана. Желим да задовољим интересе грађана, а не било ког политичара у РС или БиХ.

* ГЛАС: Сматрате ли да странке из РС треба коначно да се договоре о стратешким интересима и превазиђу анимозитете?

МЕКТИЋ: Сматрам да је то потребно. Боље је да укрштамо аргументе и говоримо аргументима и чињеницама, а не да слуђујемо народ. Народу није јасно шта се дешава, ни у каквом окружењу живи. Треба да представљамо заједничке интересе заједно окупљени и на нивоу РС и на нивоу БиХ.

Даутбашић

* ГЛАС: Кандидат СББ-а за министра комуникација и транспорта БиХ Бакир Даутбашић одустао је од кандидатуре. Како то коментаришете?

МЕКТИЋ: То је исправна одлука и у складу је са оним за шта се залагао Савез за промјене, јер особа којом се баве Тужилаштво и Суд БиХ не може да се нађе на функцији. Добро је што је одустао, јер таквог кандидата странке из Савеза за промјене не би могле подржати. Надамо се да ће Савјет министара убрзо наставити даље да ради у пуном капацитету.

* ГЛАС: Да ли Даутбашић сада ради као секретар у Министарству безбједности?

МЕКТИЋ: Не ради, јер је суспендован.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана