Драган Лукач: Биће још смјена у полицији РС

nezavisne.com
Драган Лукач: Биће још смјена у полицији РС

МУП РС организационо и кадровски мора да изврши једну корјениту промјену и то ће бити учињено гдје год то буде потребно, рекао је за "Независне" Драган Лукач, министар унутрашњих послова РС, у свом првом интервјуу након ступања на нову позицију.

Он је рекао да МУП има сазнања да радикалне исламистичке групе постоје у БиХ, чак организоване, те да се ради на томе да оне буду стављене под контролу, како би полиција била спрема да дјелује и репресивно ако буде било потребе.

НН: Један од Ваших првих потеза по доласку на ову функцију био је промјена на челу Специјалне јединице полиције РС. Зашто сте донијели ту одлуку и да ли и у наредном периоду може бити очекивана даља кадровска реорганизација на челним позицијама у МУП-у РС?

ЛУКАЧ: У својој првој изјави по доласку на мјесто министра рекао сам да ће бити реорганизација МУП-а РС у свим сегментима гдје то буде потребно. Оно што МУП, као важно министарство у Влади РС, мора да уради је да у својим редовима нађе кадрове који могу да носе тежину овог времена и послова који су врло специфични и битни за опстанак РС и за њено даље јачање и напредовање. Што се тиче Специјане једнице полиције РС, она је јако битан сегмент МУП-а и та јединица мора веома добро функционисати. У организационом смислу она мора бити јака, са стручним знањем и људима који знају шта је специјална јединица и шта су дејства која могу да произведу њихови послови. Она је прва и ударна снага МУП-а.

НН: Да ли се поред кадровских промјена могу очекивати и одређене промјене у организационој структури МУП-а?

ЛУКАЧ: Организационо МУП РС мора да изврши корјениту промјену и у том смо почели да предузимамо прве кораке. МУП мора бити такав да може да одговори свим изазовима које носи предстојеће вријеме, а које није нимало лако, и то у смислу одбране, на првом мјесту грађана, њихове имовине и безбједности, а у сваком смислу одбране РС и њених интереса.

НН: На шта ћете се посебно фокусирати у Вашем раду у овом мандату?

ЛУКАЧ: Ако причамо о фокусу као неком ширем значењу, понављам да ће у МУП-у РС фокус бити на јачању овог министарства у кадровском и организационом смислу, како би могао да се носи са свим будућим задацима и појавама које стоје пред МУП-ом РС. У неком ужем смислу, морамо да радимо на томе да полицајцима омогућимо да могу да живе од свог рада, да се не баве додатним пословима како би могли да одржавају егзистенцију своје породице. То је врло битан предуслов да би полицајац био фокусиран на рад и да би радио свој посао онако како се од њега тражи.

НН: У јавности су посљедњих година актуелни случајеви инспектора осумњичених за сарадњу са криминалцима у прљавим пословима, због чега некима и суде. Како гледате на те случајеве, на који начин је то могуће спријечити и како се обрачунати са таквим службеницима?

ЛУКАЧ: У полицији су се знали дешавати спорадични случајеви да поједини радник полиције буде у неким криминалним активностима и није то непозната ствар ни у Европи ни у свијету. Међутим, овдје се у једном тренутку препознало да се ради чак о нечему организованом, што носи далеко веће опасности. То ће добити судски епилог, видјећемо шта је права истина, да ли су инспектори били ти који су укључени у криминалне активности или им је неко све то вјешто намонтирао, како они тврде. Суд ће на крају донијети пресуду. Надам се да ће та пресуда, каква год она била, бити поука свим полицијским службеницима МУП-а РС.

НН: Ипак, сложићете се да, иако је ријеч о појединачним случајевима, они нарушавају углед полиције РС?

ЛУКАЧ: У сваком случају народ негодује на такве ствари ако су полицајци на било који начи укључени у криминалне активности и губи вјеру у полицију. То се даље пројектује врло лоше на даље активности полиције на терену и односе у заједници тако да у МУП-у РС морамо предузети све мјере и активности да у коријену спријечимо таква дешавања и такве активности.

НН: Каква је Ваша порука по том питању?

ЛУКАЧ: Све и један полицајац мора схватити да не смије имати било какве "пословне" везе са криминалцима, већ да те криминалце мора на сваком кораку прогањати и радити на томе да их смјести тамо гдје им је у ствари и мјесто.

НН: Да ли РС има адекватан одговор на потенцијалне терористичке пријетње од стране радикалних исламиста?

ЛУКАЧ: Свједоци смо многих немилих и трагичних догађаја, напада разних радикалних група у свијету. Многе од тих група су повезане са радикалним исламистима, што не треба везати са муслиманима као народом или са Бошњацима у БиХ. Ми морамо да обратимо пажњу и усмјеримо све наше могућности и ресурсе на спречавање таквих група да направе слична дјела у РС или уопште у БиХ. Имамо сазнања са терена да такве групе постоје, чак организоване. Радимо на томе да оне буду стављене под контролу да би били спремни да према њима дјелујемо превентивно, а ако затреба, и репресивно.

НН: Велику прашину у јавности подигао је и случај "Кликс". Докле се стигло са истрагом и има ли неких нових детаља?

ЛУКАЧ: У случају "Кликс" нема неких посебних новина, јавност је већ упозната са свим што је до сада рађено. Сматрам да нема потребе потенцирати даље тај случај, а ми стојимо на располагању Тужилаштву и одговорићемо на њихов захтјев у складу са нашим овлаштењима, по том и свим другим питањима.

НН: Да ли ће бити појачан рад на нерасвијетљеним случајевима тешких убистава у РС?

ЛУКАЧ: МУП РС је највећи број убистава која су се десила у РС расвијетлио. Постоји неколико случајева убистава у протеклом периоду, која нису још расвијетљена, али се на њима ради, на неким и интензивно. Надам се да ће те активности довести до расвјетљавања тих убистава да би безбједносно окружење у РС дигли на највиши могући ниво, а и како би сви они који размишљају о томе да одређене проблеме ријеше тако што ће неког физички уклонити схватили да ће на крају бити откривени и приведени правди.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана