Др Радомир Лукић, професор на Правном факултету у Источном Сарајеву: Блокада институција БиХ логичан одговор из Српске

Вељко Зељковић
Др Радомир Лукић, професор на Правном факултету у Источном Сарајеву: Блокада институција БиХ логичан одговор из Српске

Уколико Република Српска и даље буде уцењивана и притискана уза зид, она би могла да донесе одлуку као што су и бивше југословенске републике доносиле одлуке против некадашње државе, сматра професор на Правном факултету у Источном Сарајеву Радомир Лукић.

- Слика је, мање-више, слична. Представници сецесионистичких југословенских република су разваљивали централне органе. Странци који су газдовали тадашњом ситуацијом, од Бадинтерове комисије па надаље, те потезе су проглашавали потпуно легитимним и уставним. Истицали су да уколико нема добре воље за заједничким животом, да се држава може распасти. Зашто и сада не би било тако? Победничке снаге у Српској желе да формирају централну власт, док други део то не жели. Стога мислим да би потези власти у Бањалуци, а који би наликовали на дисолуцију, били сасвим оправдани у оваквим околностима. Не кажем да је све то мудро и у овом тренутку оптимално решење. То би једноставно био изнуђен потез, који би власти Српске могле да повуку у једном тренутку, а уколико се и даље настави ова политичка лакрдија - каже Лукић у интервјуу за “Глас Српске”.

ГЛАС: Које потезе би још владајући СНСД могао повући? Шта се може, а шта не може у овој ситуацији?

ЛУКИЋ: Уколико неко блокира успоставу власти на нивоу БиХ, зашто онда и представници Српске не би блокирали рад заједничких институција. Одуговлачење са формирањем Савета министара БиХ је антиуставни потез двојице чланова Председништва БиХ и политичких снага које стоје иза њих. О томе нема никаквог спора. Један од основних постулата Устава БиХ је да буду формирани органи власти по демократским принципима и изборној вољи грађана. Нажалост, то сада није тако. Због тога треба повлачити сличне потезе, а који би водили ка блокади институција БиХ.

ГЛАС: Али из СДС-а и ПДП-а су истакли да се неће повући и да нису за ову блокаду.

ЛУКИЋ: То је њихова слика и прилика, њихова морална, људска, политичка и српска срамота. Бити опозиција је нужно у било ком политичком поретку. Ње нема у диктаторским, аутократским или тоталитарним режимима. Она мора да постоји. Али то не значи да се она треба противити свему и свачему како би сачувала своје садашње политичке позиције. Утолико сам веома разочаран понашањем СДС-а, чији члан сам дуго био. Једноставно се не могу начудити људима који зарад својих личних интереса раде против Републике Српске. То се не сме дешавати. Мора постојати јединствена српска политика како би се очувала Република Српска од свих напада. То тако мора бити уколико желимо сачувати оно што смо тешко стекли. Немојмо заборавити да је то прва српска творевина после стотина и стотина година.

ГЛАС: Из СДА су истакли да неће одустати од својих услова за формирање Савјета министара БиХ. Зашто Бошњаци толико инсистирају на уласку у НАТО?

ЛУКИЋ: То је тешко рећи. Сумњам да они као народ или као политичко биће искрено желе да уђу у НАТО. Мислим да се иза свега крије настојање СДА да у нову власт увуку оне партије из Републике Српске које би са њима сарађивале без поговора, али и пристале да уђу у процес ревизије Дејтонског споразума, те стварање унитарне и потпуно централизоване БиХ. Али, морам напоменути да је то сан једне летње ноћи, који никада неће моћи да се деси.   

ГЛАС: Има ли излаза из садашње ситуације, те да ли очекујете да се ова политичка криза додатно продуби?

ЛУКИЋ: Тешко је предвидети како ће се ова криза завршити, али и у ком правцу ће она даље ићи. Постаје све очигледније да СДА покушава да искористи СДС као тројанског коња. Играју на карту њихове жеље и похлепе да и даље остану у власти. Али то би било негирање изборне воље грађана Републике Српске. Због свега тога мислим да је понашање СДС-а толико патриотски и политички неодговорно. Они би требало да воде рачуна о интересима Републике Српске и вољи народа. Нажалост, то није тако. Желе сачувати своје добро плаћене позиције и на погрешан начин вратити углед који су давно изгубили због лоше кадровске политике.

Паметни потези

ГЛАС: Да ли вријеме ради за Српску?

ЛУКИЋ: Мислим да време ради за нас. Нема места никаквој депресији и песимизму. Треба водити паметне и промишљене потезе, који нас неће одвести у међународну изолацију. Ово шта се сада дешава није воља Републике Српске и српског народа. Они нас терају на један суманут политички потез, а то је да уђемо у једну војну организацију која нас је без преке потребе бомбардовала и нанела нам велике материјалне, моралне и људске трауме. То се неће десити. Баш као што неће бити ни унитарне БиХ. Може, али без Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана