Дојаве о бомбама стигле на адресе 110 основних и средњих школа у Кантону Сарајево

Анадолија
Дојаве о бомбама стигле на адресе 110 основних и средњих школа у Кантону Сарајево

САРАЈЕВО - Премијер Владе Кантона Сарајево Един Форто након јутрошњих дојава о бомбама у више школа на подручју кантона изјавио је да у досадашњим контрадиверзионим (КДЗ) прегледима школских објеката ништа није пронађено и да се очекује да до краја прегледа ништа неће бити пронађено, јавља Анадолија.

Форто је истакао да полиција ради свој посао у пуном капацитету уз укључење других полицијских агенција.

"Свака пријетња се узима потпуно озбиљно и тако ће бити у будућности", рекао је Форто и додао да је у оваквим ситуацијама битно да сви остану смирени, сталожени и да свако ради свој посао.

Додао је да су се сличне дојаве недавно дешавале у регији, а полиција ће обавијестити јавност када буде имала више података.

"Као што сте чули ријеч је о дојавама о наводно постављеним бомбама у основним школама и једном дијелу средњих школа. То је отприлике 110 школских објеката, све основне и отприлике пола средњих школа", изјавила је министрица одгоја и образовања Кантона Сарајево Наида Хота-Муминовић додајући да се ради о 18.000 ученика у првој смјени.

Истакла је да су предузели све прописане кораке, да су ученици и наставно особље одмах напустили зграде школа, а да ће након КДЗ прегледа директори донијети одлуке о режиму наставе.

"Ми очекујемо да ће КДЗ прегледи бити завршени данас и да ће се наставни процес нормализовати сутра", додала је министрица.

Полицијски комесар МУП-а КС Нусрет Селимовић рекао је да у сарадњи са више полицијских агенција интензивно раде преглед свих објеката који су запримили електроничку пошту са пријетећим садржајем.

"Јутрос је одржан хитан састанак у просторијама Тужилаштва КС, на којем су учествовали поред представника кантоналног Тужилаштва и представници Федералне управе полиције и Управе полиције МУП-а КС. Према до сада расположивим информацијама све указује на то да би се могло радити о кривичном дјелу тероризма које ће бити као такво и третирано", рекао је Селимовић и додао да ће Федерална управа полиције под надзором кантоналног тужилаштва бити носилац активности у циљу расвјетљавања и идентификовања починилаца или починиоца овог кривичног дјела.

Додао је да су у јутарњим часовима имали још двије дојаве о постављеним бомбама, које нису повезане са овим случајем, а које су се односиле на зграду Општине центар и Владе Кантона Сарајево и зграду Општинског суда. Према његовим ријечима у току су прегледи споменутих зграда.

Нагласио је да је ову врсту кривичних дјела прилично тешко расвијетлити, а да је један од основних проблема чињеница да се на трафици може купити "припејд" картица без било каквог идентификационог документа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана