Договорено да се откажу обје сједнице

Срна
Договорено да се откажу обје сједнице

Сарајево - Чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић, Милорад Додик и Шефик Џаферовић договорили су да откажу двије данашње сједнице на којима је требало да буде гласано о Годишњем националном програму /АНП/ и кандидату за предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Комшић је рекао да је то договорено на консултацијама уочи сједница, наглашавајући да су лако донијели ове закључке, без расправа.

“Знали смо 15 минута прије у којем правцу ћемо ићи. Није било потребе за драматиком и дизањем тензија”, изјавио је Комшић на конференцији за новинаре и додао да су се сви трудили да “остану отворена врата за нови договор”.

Комшић је нагласио да он и Џаферовић нису хтјели гласати против именовања Зорана Тегелтије за кандидата за предсједавајућег Савјета министара БиХ, а нису хтјели ни прегласавати у вези са АНП-ом.

“Џаферовић и ја бисмо гласали вјероватно жзаж, а Додик против. Онда би ишао витални национални интерес, па би то ишло у Народну скупштину Републике Српске и завршило би као Пељешки мост. Да смо након тога гласали о кандидату за предсједавајућег Савјета министара, онда би елиминисали Зорана Тегелтију”, појаснио је Комшић.

Он је казао да ће се у наредном периоду тражити рјешење за наставак процеса.

“Можда ћемо бити паметнији сутра или за мјесец дана”, рекао је Комшић и додао да жели вјеровати да се може доћи до неке врсте договора међу политичким факторима у БиХ који су техничко питање АНП-а подигли на политички ниво.

Он је истакао да је предложио Џаферовићу и Додику неке закључке који би се могли схватити као компромис око АНП-а. То би, додао је он, наложило новом кандидату за предсједавајућег Савјета министара да он достави Годишњи национални програм, а да, ако он то не уради, обавезу на себе преузме предсједавајући Предсједништва БиХ.

“Трудили смо се, уз све разлике и тензије, да оставимо отворена врата. У постизању споразума са ХДЗ-ом и СДА учествовао је само Додик. Да ли ће они нешто друго урадити, ја то не знам”, рекао је Комшић.

На питање новинара како ће се разријешити ова ситуација и хоће ли неко одустати од својих захтјева, Комшић је био категоричан у ставу да он не одустаје.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана