Dogovoreno da se otkažu obje sjednice

Srna
Dogovoreno da se otkažu obje sjednice

Sarajevo - Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović dogovorili su da otkažu dvije današnje sjednice na kojima je trebalo da bude glasano o Godišnjem nacionalnom programu /ANP/ i kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Komšić je rekao da je to dogovoreno na konsultacijama uoči sjednica, naglašavajući da su lako donijeli ove zaključke, bez rasprava.

“Znali smo 15 minuta prije u kojem pravcu ćemo ići. Nije bilo potrebe za dramatikom i dizanjem tenzija”, izjavio je Komšić na konferenciji za novinare i dodao da su se svi trudili da “ostanu otvorena vrata za novi dogovor”.

Komšić je naglasio da on i Džaferović nisu htjeli glasati protiv imenovanja Zorana Tegeltije za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, a nisu htjeli ni preglasavati u vezi sa ANP-om.

“Džaferović i ja bismo glasali vjerovatno žzaž, a Dodik protiv. Onda bi išao vitalni nacionalni interes, pa bi to išlo u Narodnu skupštinu Republike Srpske i završilo bi kao Pelješki most. Da smo nakon toga glasali o kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara, onda bi eliminisali Zorana Tegeltiju”, pojasnio je Komšić.

On je kazao da će se u narednom periodu tražiti rješenje za nastavak procesa.

“Možda ćemo biti pametniji sutra ili za mjesec dana”, rekao je Komšić i dodao da želi vjerovati da se može doći do neke vrste dogovora među političkim faktorima u BiH koji su tehničko pitanje ANP-a podigli na politički nivo.

On je istakao da je predložio Džaferoviću i Dodiku neke zaključke koji bi se mogli shvatiti kao kompromis oko ANP-a. To bi, dodao je on, naložilo novom kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara da on dostavi Godišnji nacionalni program, a da, ako on to ne uradi, obavezu na sebe preuzme predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Trudili smo se, uz sve razlike i tenzije, da ostavimo otvorena vrata. U postizanju sporazuma sa HDZ-om i SDA učestvovao je samo Dodik. Da li će oni nešto drugo uraditi, ja to ne znam”, rekao je Komšić.

Na pitanje novinara kako će se razriješiti ova situacija i hoće li neko odustati od svojih zahtjeva, Komšić je bio kategoričan u stavu da on ne odustaje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana