Додик: Веома значајно да српска оживљава намјенску индустрију

Срна
Додик: Веома значајно да српска оживљава намјенску индустрију

Београд - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је веома значајно да Република Српска оживљава своју намјенску индустрију у кооперацији и координацији са капацитетима Србије, као и у сарадњи са другим земљама.

Додик је истакао да ће данас посјетити Сајам намјенске индустрије у Београду и фирме из Републике Српске, међу којима “Технички ремонт Братунац”, бањалучки “Космос” и бијељински “Орао”.

“Оно што могу да видим јесте да се жТехнички ремонт Братунацж свакао експонирао не само у региону, него и шире, те у том погледу треба пружити подршку таквим настојањима наших компанија”, рекао је Додик новинарима.

У Београду данас почиње Сајам наоружања и војне опреме “Партнер” на којем ће наступити 128 излагача, међу којима и излагачи из Републике Српске и БиХ.

Земље учеснице су Француска, Аустрија, Швајцарска, Финска, Шведска, Њемачка, Италија, САД, Данска, Велика Британија, БиХ - Република Српска, Словенија, Хрватска, Чешка, Бјелорусија, Словачка и Србија, као и бројне високе стране делегације.

Додик са кинеским компанијама о инвестицијама у енергетски сектор

рпски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је данас у Београду имао састанак са представницима кинеских компанија ЦМЕЦ /China Machinery Engeneering Corporation/ и “Поли групе” са којима су и раније вођени разговори о учешћу у инвестицијама у енергетски сектор у Републици Српској, прије свега у Гацку.

“Сада имамо потписане одређене договоре, писмо о намјерама и уговор о формирању заједничке фирме, која треба да буде формирана у наредним седмицама и да уради студију изводљивости за изградњу новог блока Термоелектране у Гацку”, рекао је Додик новинарима.

Он је навео да ће се кроз ту студију изводљивости видјети да ли има елемената и могућности да се настави даље.

“Вјерујемо да ће то бити. ЦМЕЦ је једна од највећих корпорација Кине, а жПолиж је корпорација која је у сарадњи са њима већ изградила више од пет хиљада мегавата различитих енергетских постројења”, истакао је Додик.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана