Додик: Српска штити све, без обзира на националност

Срна
Додик: Српска штити све, без обзира на националност

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је вечерас да Српска жели да заштити сваког човјека без обзира на националну припадност, те да ова власт неће учинити ниједан потез који би довео до дестабилизације и ширења насиља.

Додик је на отварању 14. Смотре културног стваралаштва националних мањина у Бањалуци указао на значај да свако друштво покаже добар однос и поштовање према мањинским народима, који чувају своје културне и историјске вриједности.


Он је истакао да је ова манифестација прилика да се покажу и представе достигнућа и активности мањинских народа који живе у Републици Српској.

"Националне мањине су легитимни и легални грађани нашег друштва и дошао сам да их подржим у њиховом стваралаштву. Поносан сам на ту чњеницу да је њима то у Републици Српској омогућено и да у том погледу немају никакву сметњу", рекао је Додик новинарима.

Он је истакао да је вечерашњи скуп врхунски доказ да становници Републике Српске живе у толерантној средини.

"Желим да заштитим сваког човјека, без обзира на његову националну припадност, као и да се националним мањинама кроз позитивно законодавство омогући исти третман као и свим грађанима Републике Српске", поручио је предсједник Српске приликом отварања смотре.

Он је напоменуо да се Република Српска мјери и по томе колико у њој има толеранције, колико је спремна да прихвати друге и другачије и да се према њима односи на равноправан начин, као и према свима.

Додик је напоменуо да је Српска стабилна и да жели да очува мир и своје уставом дате гаранције, које су у вези са оним што Република Српска јесте.

Он је изразио увјерење да је дошао крај насиљу, прије свега политичком, које је Српска преживљавала од неких представника међународне заједнице.

"Ово друштво ми морамо да уредимо, сви заједно у Републици Српској, па и у БиХ. Ова власт неће учинити ниједан потез који би довео до дестабилизације и ширења насиља, јер је мир и стабилност нешто што је свето овој Републици", поручио је Додик.

Он је додао да право на политичку борбу припада свакоме, али да одраз те борбе може да буде проведен само у мирној атмосфери.

"Зато вас позивам да у Републици Српској градимо друштво успјешних људи, мада то није лако, јер свијет се налази у динамичној промјени која тражи прилагођавање", рекао је Додик.

Предсједник Савеза националних мањина Републике Српске Фрањо Ровер рекао је да је Република Српска позната као милтикултурална средина, те да је у складу са тим очуван статус сваке националне мањине и њиховог утицаја на цјелокупно друштво.

"Током претходних година настојали смо окупљати и промовисати рад и активности удружења националних мањина кроз различите манифестације у земљи и иностранству, а задатак нам је да и у наредном периоду будемо још бољи у промоцији положаја свих националних мањина", навео је Ровер.

Он је напоменуо да је на вечерашњој смотри 12 националних мањина представило своје умијеће у игрању, пјевању, али и припремању јела националне кухиње.

У оквиру Смотре културног стваралаштва националних мањина отворена је и изложба слика "Коријени – Бањалучани чешког поријекла", коју је припремило Удружења "Чешка бесједа" из Бањалуке, а на којој је приказана историја чешких породица које данас живе у овом граду.

Манифестацији су присуствовали министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић, амбасадор Чешке у БиХ Јакуб Скалник, предсједник Јеврејске заједнице Бањалука Арие Ливне, потпредсједник градске скупштине Бањалука из реда националних мањина Саша Чудић, те бројни други гости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана