Додик: Српска неће разговарати о чланству у НАТО-у

Срна
Додик: Српска неће разговарати о чланству у НАТО-у

Бањалука - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је вечерас да Српска неће разговарати о чланству у НАТО-у, јер је циљ бомбардовања овог савеза у ратовима на Балкану било и цивилно становништво.

“Чињеница је да у Републици Српској на годишњем нивоу оболи више од 5.000 људи од малигних обољења, што је у односу на број становника више од просјека у регону и на свјетском нивоу. То говори да циљ НАТО-а на нашим просторима није био само војник, него и цивилно становништво и будуће генерације”, рекао је Додик за Алтернативну телевизију.

Он је подсјетио да су њемачки и италијански војници, који су у ратовима на Балкану руковали муницијом са осиромашеним уранијумом, оболијевали од малигних обољења и зато су њихове породице правду тражиле у судовима.

Додик: Може се расправљати о кандидатури Тегелтије

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да су испуњени формално-правни разлози да се о кандидатури Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара расправља у Предсједништву БиХ.

“Након захтјева из кабинета Жељка Комшића /предсједавајући Предсједништва БиХ/, Тегелтија је прошао провјере Централне изборне комисије и Агенције за истраге и заштиту, чиме су испуњени формално-правни разлози да се о његовој кандидатури расправља у Предсједништву БиХ”, рекао је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Он је истакао да не постоји разлог за неодржавање сједнице, тако да је као члан Предсједништва БиХ затражио да поново буде заказана.

“Напросто, покушавајући да одржимо тај датум - 5. септембар бар да се крене на успостављање Савјета министара како би се ово завршило у неком року”, додао је Додик.

Он каже да нема никаквих ограничења да буде извршено именовање Тегелтије и да је сада ствар политичких односа и процјена.

“Постоји уставна процедура да се након избора врши избор извршних и законодавних органа власти, а 10 мјесеци то се не успијева. Коначно то треба да се деси и на крају сва друга питања, оваква или онаква, ова или она, могу да се нађу на сједницама извршних тијела, а да она раде и одлучују о томе”, рекао је Додик.

На захтјев српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика за уторак, 27. август, заказана је ванредна сједница ове институције са једном тачком дневног реда – именовање Зорана Тегелтије за предсједавајућег Савјета министара, изјавио је Срни Комшић.

Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ јуче је, поступајући по захтјеву Предсједништва БиХ као органа надлежног за именовање предсједавајућег Савјета министара, утврдила да Тегелтија испуњава све потребне услове за именовање прописане Изборним законом.

Данас је и Агенција за истраге и заштиту /Сипа/ завршила провјеру истинитости информација које је Тегелтија навео на обрасцу изјаве ЦИК-а и извјештај о томе упутила Предсједништву.

Сједница на чијем је дневном реду било Тегелтијино именовање требало је да буде одржана у уторак, 20. августа, али су се чланови Предсједништва Жељко Комшић, Милорад Додик и Шефик Џаферовић на консултацијама прије сједнице договорили да је откажу.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана