Додик: Срби никада не смију заборавити злочине над њима

Срна
Додик: Срби никада не смију заборавити злочине над њима

БРОД - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас у Сијековцу код Брода Срби никада не смију заборавити злочине које су над њима починили у протеклом рату, као и претходним ратовима на овим просторима.

Додик је упитао на какво то помирење позивају Србе у БиХ када одговорни нису процесуирани за овај злочин, додајући да није могуће да је само један човјек починио овако стравичан злочин у Сијековцу.

Он је, након парастоса за страдале убијеним српским цивилима у Сијековцу прије 30 година и полагања вијенаца, окупљенима рекао да Српска може и жели да живи у миру и да сарађује са свима, али да не може заборавити злочине који су почињени над њеним народом.

“Бол који су претрпјеле породице је огроман. Нама који овдје долазимо годинама увијек је на памети мајка Миља Зечевић која је тако страшно преживјела догађај да у једном дану изгуби синове и мужа, а да настави да живи све ове године”, рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да су прошле три деценије од стравичног злочина у до тада мирном селу.

Она је додала да је сијековачки масакр први масовни ратни злочин у БиХ у протеклом рату, и несумњиви акт агресије у којем су учествовалие регуларне јединице друге државе.

“То је злочин против мира, злочин над комшијама, мјештанима и недужним цивилима којима је српско име и презиме било једина кривица, а и пресуда”, нагласила је Цвијановићева и напоменула да је у том злочину само у току првог сата убијено девет цивила.

Она је нагласила да је у болу мајке Миље Зечевић сабрана трагедија не само Сијековца и протеклог рата, него и свих ратова од како је свијета и вијека.

Начелник општине Брод Зоран Видић рекао је да је ово био један у низу злочина над српским народом у протеклом рату и да је за то осуђен само један злочинац, односно да је почашћен са само десет година затвора.

Он је поручио да жртве никада неће бити заборављене.

Након обраћања, Додик, Цвијановићева, Видић и министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић упутили су се у посјету Миљи Зечевић, чија су три сина и мужа на кућном прагу убиле хрватске снаге 26. марта 1992. године.

Обиљежавање 30 година од страдања у Сијековцу код Брода, злочина који су починиле хрватске снаге, за који још нико није одговарао по командној одговорности, данас је почело служењем парастоса убијеним српским цивилима.

Парастосу које у Цркви Свете великомученице Огњене Марије служи свештенство Епархије зворничко-тузланске, присуствовали су осим Додика, Цвијановићеве, Видића и Милуновића и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, те делегација Народне скупштине.

Помену су присуствовали и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић, те представници осталих институција и организација, као и бројни грађани.

Припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, су 26. марта 1992. године у Сијековцу убили девет српских цивила, а наредних дана још 37 Срба.

У Сијековцу је током 1992. године убијено 46 српских цивила, наводи се у документима Борачке организације Брод.

Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. године, када је генерал Славко Лисица пажљиво осмишљеном војном акцијом ослободио подручје општине Брод.

Обиљежавање организује Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана