Додик: Сарајевски договор удар на РС

Ж. Домазет, В. Кулага
Додик: Сарајевски договор удар на РС

Бањалука, Сарајево - Циљ споразума који је Савез за промјене потписао са СДА и ДФ-ом је да се мјесто одлучивања о виталним питањима за српски народ премјести из Бањалуке у Сарајево и то је директан удар на РС.

Рекао је то за "Глас Српске" предсједник СНСД-а Милорад Додик и нагласио да се иза споразума крије неколико неприхватљивих ствари и да документ који су потписали није уопште безазлен.

- Није више у питању да се сруши Милорад Додик. СДА преко Савеза за промјене хоће да сруши РС - казао је Додик.

Неприхватљиви принципи

Додик је истакао да је у потписаном документу предвиђено много опасних ствари, али да очигледно у Савезу нису свјесни удара на РС.

- Очигледно је Бакир Изетбеговић видио да Српску не може ослабити са онима који су побиједили на изборима, па су кренули да је руше преко ове дружине коју чине Младен Иванић, Драган Чавић и Младен Босић - казао је Додик.

Поручио је да је политика коју заступа јасна и да се неће никоме додворавати.

- Очигледно је да СДА хоће нешто друго, па се опредијелила за Савез за промјене или прије бих рекао савез за пометње. СДА се за почетак задовољила са четири министарства у Влади РС која су јој обећали Иванић, Босић и Чавић, а та је дружина била спремна да им понуди чак и пет, колико су и тражили одмах након састанка СНСД-а и ХДЗ-а БиХ у Мостару - нагласио је Додик.

Констатовао је да избјегавањем странке која је освојила највише гласова на изборима у РС, СДА хоће да од Српске направи оно што је имала Федерација, која је цијели мандат на истеку провела у различитим комбинаторикама и политичким блокадама.

- СДА жели да настојањем да се ослаби РС спроведе своју стару намјеру да БиХ постане унитарна, али ни једно ни друго им неће успјети. Изгледа да нико не чита Устав РС и да нису прочитали ни Дејтонски споразум. Никакве реформе иза којих се заклања нова дружина се не могу спровести без оних који су добили повјерење грађана у РС - поручио је Додик.

Он је казао да је споразумом предвиђено формирање два нова министарства на нивоу БиХ - пољопривреде и образовања и формирање апелационог суда БиХ.

- Неприхватљиви су принципи који јачају БиХ, а занемарују улогу ентитета - додао је Додик.

Нагласио је да не може да вјерује да су Иванић, Чавић и Босић могли да прихвате такво нешто.

- На све што је СНСД рекао изричито "не" Савез за промјене је у разговорима са СДА рекао "да" - истакао је Додик.

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана