Додик - Салкић: Сачувати мир, стабилност и толеранцију

Срна
Додик - Салкић: Сачувати мир, стабилност и толеранцију

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик и потпредсједник Српске Рамиз Салкић осудили су данас терористички чин у Зворнику и истакли да је потребно сачувати мир, стабилност и толеранцију.


"Шаљемо поруку и позив за толеранцију. Не може се осудити читав народ којем припада нападач", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је поновио да су терористичким чином нападнуте институције система и Република Српска.

"Потребне су заједничке синхронизоване активности да би се очували мир и стабилност, те да на виши ниво буде подигнута сарадња и координација свих институција надлежних за борбу против тероризма и сваке врсте криминала, као и са локалним заједницама", рекао је предсједник Српске.

Додик и Салкић заједнички су оцијенили да је веома важно што је Полиција Републике Српске професионало и одговорно поступила у изазовном тренутку када је нападнута једна њена организациона јединица.

"Полиција Републике Српске је веома брзо успоставила контролу у Зворнику и није дозволила било какву врста ескалације. Тероризам је глобална пријетња, свједоци смо свега онога што се дешава, али се морамо заједнички борити против ове пошасти", рекао је Додик.

Он је напоменуо да ће Република Српска учинити све да побољша капацитете полиције да би се супротставила оваквим активностима.

"Организовање посебне службе за борбу против тероризма је оправдано, а капацитете ове јединице ћемо у наредним данима подићи на највиши могући ниво", рекао је предсједник Додик.

Он је навео да је свим органима у БиХ достављен акт о могућим нападима, који није оперативно употребљив.

"У њему пише да због неке гужве која се догодила у Аустралији постоји могућност терористичког акта широм БиХ. Још се наводи да служба која је доставила ове инфомације не располаже подацима о мјесту гдје би се евентуално могао напад догодити и ничега више нема у том акту", појаснио је Додик.

Он је нагласио да ће МУП Српске развити довољно способности да набавља потребне информације.

Додик каже да организацини облик полиција у БиХ није сметња за сарадњу и да полиције Српске и Федерације БиХ оперативно добро сарађују.

"У сваком случају, посао реформе полиције у БиХ је завршен, јер она има координацију. Ван Устава је урађено много ствари и у области безбједности и све ћемо то сагледати у неком наредном времену", додао је Додик.

Салкић је рекао да је у Зворнику почињен терористички акт, те да се мора радити на смиривању тензија.

"Надлежно тужилаштво је оцијенило да је ријеч о терористичком акту. Ово што се догодило у Зворнику није у интересу Бошњака, који желе мир, стабилност и просперитет, него отежава нашу борбу за јачањем институционалне позиције", рекао је Салкић, напоменувши да терористички акт није воља ислама који проводе Бошњаци у БиХ.

Он је истакао да треба детаљно испитати да ли је нападач из Зворника имао било какве везе са организованим групама и оцијенио да Бошњаци у локалним заједницама у Републици Српској живе у добрим односима са Србима.

Полицајац Драган Ђурић убијен је синоћ у терористичком нападу на полицијску станицу у Зворнику, који је извршио Нердин Ибрић /24/ из села Сапна код Зворника. Том приликом рањени су полицајци Жељко Гајић и Стево Миловановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана