Додик: РС има само штету од БиХ

Срна
Додик: РС има само штету од БиХ

Београд - Предсједник РС Милорад Додик изјавио је да РС има само штету од БиХ и да ће реализовати своје право на референдум о самосталности ако се до краја 2017. године не успостави поштовање уставне структуре у БиХ.

“Српска ће легализовати и легализује своје право на то да може да искаже своју вољу на референдуму. Не смијемо пристати као Срби да немамо право да и ми одлучимо на референдуму, као што су то имали Шкоти прије само пар мјесеци, или као што имају Каталонци. Зашто би Срби били ти који би пристали да немају право на то”, рекао је Додик за Радио-телевизију Војводине. 

Предсједник Српске је истакао да ће референдум бири одржан у тренутку када се створе минимални политички услови за то, истичући да заговорници референдума нису “авантуристи”, иако би, због подршке у парламенту, могао бити организован “већ и данас”. 

“Ово питање смо везали за унутрашње политичке структуре у БиХ. Инсистирамо на томе да се поштује уставна структура БиХ. Уколико она не буде успостављена до краја 2017. године ми ћемо ући у доношење одлуке о расписивању референдума”, рекао је Додик. 

Он је истакао да уставна структура подразумијева враћање изворних права из Дејтонског споразума Републици Српској, која укључују и надлежности на обавјештајном пољу. 

“Они су то нама отели арогантним, насилничким и разбојничким понашањем многих високих представника, прије свега Педија Ешдауна, који је нама отео надлежности. Структуре власти у Републици Српској, без обзира на то ко је у питању, понекад су биле приморане да нешто чине јер нису имале другог излаза, али је непримјерено кориштена моћ да би се промијенила уставна структура. То не може да буде легализовано”, рекао је Додик. 

Додик је увјерен да ће референдума бити, јер Срби имају право да се изјасне о свом статусу и оцијенио да ће Срби то и учинити зато што БиХ не користи Републици Српској ни у чему у постојећој констелацији односа. 

“Ми никакве користи од БиХ немамо. Имамо само штету, и економску и политичку. БиХ је традиционално на многим црним листама у свијету са овим причама о жИсламској државиж и многима који су из БиХ отишли на ту страну”, рекао је Додик. 

Предсједник Српске је истакао да су и њега, који има дипломатски пасош БиХ, одвојили у страну на аеродрому у Амстердаму само зато што је из БиХ. 

Он је објаснио да оваква БиХ не служи никоме и ничему, осим за вјежбање странцима, “па им је сада Милорад Додик проблем зато што има своје мишљење, зато што мисли својом главом и није склон да се боји репресивних или неких других мјера”. 

Додик је истакао да се Србима из БиХ мора омогућити да имају и пасош Србије. 

На констатацију да је референдум у Републици Српској протеклих година најављивао више од 30 пута, Додик је рекао да је требало да га најави “и 300 пута, да уђе у уво и постане неизбјежан”. 

Додик је истакао да борба за референдум није прича за бирачко тијело, него веома одговоран политички чин који подразумијева велику промишљеност и велику борбу за легализацију тог процеса. 

Он је објаснио да је зато почео да прича да Срби не смију да се одрекну тог права и да ће једног дана бити сасвим нормално да изађу на референдум и кажу да ли желе “овако или онако”. 

“Референдум смо извукли из потпуне забране помињања”, рекао је Додик и подсјетио на то да је у Републици Српској донијет Закон о референдуму, на који има право. 

“Сада је законски уређена обавеза да Република Српска одлуком Народне скупштине Републике Српске може да донесе одлуку о референдуму који може бити обавезујући или консултативан”, рекао је Додик. 

Истичући да су случај Косова и Републике Српске неупоредива, Додик је указао да се у случају самопроглашеног Косова тамо “састала група људи и прогласила независност, а велики рекли да је то у реду”, док Републици Српској не дозвољавају чак ни да пита народ на референдуму, који би био међународно легитимисан. 

Додик је истакао да није у лошим односима са Американцима, али не допушта да Република Српска буде монета за поткусуривање политичких амбиција разних службеника америчке амбасаде попут “неког /Николаса/ Хила, који несумњиво лаже и нема никаквих кочница да изађе у медије и слаже неке ствари”. 

“Американци јесу у свему. Они желе да имају један простор у свијету гдје су добри са муслиманима, па је онда најлакше да колатерална штета буду Срби”, рекао је Додик. 

Поводом замјерки опозиције да сваки напад на себе продукује у напад на Републику Српску, Додик је указао на чињеницу да он није нападан због својих приватних ствари, него због политичког става. 

“Ако нападају предсједника Републике у намјери да се промијени политика која је легитимно подржана на три претходна избора и добила већину гласова, онда се, наравно, напада и на Републику Српску. Нису они мене напали због неких мојих приватних ствари. Нападају ме због политичког става. Коме сам ја важан приватно? Ја сам њима важан као политичар”, рекао је Додик. 

Он је указао да није од оних људи који мисле да је сваки напад на њих напад на Републику Српску. 

Додик је међутим рекао да је до њега дошла прича, која говори о томе да, ако желе да нешто промијене у Републици Српској - да пренесу надлежности на Сарајево, онда морају да га склоне. 

“Кад склоните Додика онда ће се урушити власт у Републици Српској и доћи ће неки сервилнији људи. Неће нестати истог тренутка Република Српска, али ће доћи ови као што видимо сад по Сарајеву”, указао је Додик.

Међународна комисија да утврди истину о Сребреници

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да инсистира да се успостави међународна комисија која би утврдила истину о догађајима у Сребреници из јула 1995. године, јер несразмјер између тврдње о 8.000 страдалих и чињенице о око 4.000 сахрањених послије толико година, говори да у свему томе “постоји неки проблем”.
“Нама се говори да је 8.000, а тамо на мезарима има око 4.000 сахрањених послије толико година, а они из Хага су закључивали на причи о 8.000. Мени је веома неугодно да лицитирам о броју, али очигледно је да постоји неки проблем у свему томе”, навео је Додик.

Предсједник Српске је за Радио - телевизију Војводине рекао да то јесте болно питање, али да “ако све што се десило није истинито изнесено, онда то остаје предмет спекулација”.

Као илустрацију штетности баратања неистинитим информацијама, Додик је подсјетио на то како је прича да су Срби побили 300.000 муслимана у рату довела до тога да су САД и друге западне земље на основу тог податка правиле своје концепте политичког рјешења у БиХ.

Додик је поновио ранији став да Сребреница није била херојски чин, али је указао да је прича о Сребреници непотпуна без података о српским жртвама.

“Апсолутно мислим да ниједан злочин није потребан, а да је ово у сваком смислу био непотребан злочин са становишта и политичког и националног и војног и сваког другог аспекта. Он је огроман и тежак, он је злочин који јесте најмасовнији на том простору, али не можете ви да изађете са причом о Сребреници само ако кажете да је тамо убијено неколико хиљада Бошњака, а да не кажете да је убијено исто толико Срба у неком времену које је мало шире и није сконцентрисано само на два дана”, рекао је Додик.

Он је поновио да није сагласан са квалификацијом сребреничког злочина као “геноцида”, указујући да је геноцид злочин Турске над Јерменима почетком 20. вијека.

“Они су тамо убили кога су стигли од Јермена, без обзира да ли су дјеца или одрасли. Кад узмете мало здрав разум, овдје је више помодарство та прича о геноциду, која је гурнута да би неки прали своју савјест”, рекао је Додик.

Он је подсјетио на то да су, када је ријеч о Сребреници, жене и дјеца “организовано пребачени у Тузлу и да им није ништа фалило”, али да има и таквих ситуација да су жене и дјеца гинули и убијани “зато што су наишле неке паравојне формације и то чиниле”.

Додик је истакао да је стога “само потребна истина”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана