Додик: Одбацујемо било какве приједлоге о формирању “републике БиХ”

Срна
Додик: Одбацујемо било какве приједлоге о формирању “републике БиХ”

Бањалука - Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да ова странка одбацује било какве приједлоге о томе да буде формирана “република БиХ” и да се изврши њена територијална трансформација, наводећи да то представља урушавање Дејтона, да је антиуставно и угрожава мир у БиХ.

Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци, након сједнице Главног одбора СНСД-а, рекао да је то за СНСД неприхватљиво.

Он сматра да, уколико се не буде поштовао изворни Дејтон, треба примјењивати одредбе Устава БиХ, акт о грађанским правима и слободама у којем је предвиђено право на самоопредјељење.

“Утврдили смо да је увођење бонских овлаштења било мимо Устава и да није било у складу са међународним споразумом, те да све што је произведено на бази тих овлаштења сматрамо привременим”, додао је Додик.

Он је поручио да СНСД одбацује интервенционизам међународне заједнице и наметнуте одлуке високог представника и тражи дијалог у оквиру БиХ о свему што је било тема тог интервенционизма, прије свега о законима који су мијењали систем надлежности.

Додик је на рекао да су на данашњој сједници Главног одбора СНСД-а усвојена 64 закључка о различитим областима као осврт на ситуацију у Српској и БиХ, од политичке ситуације, економије, образовања до демографије.

Он је навео да је Главни одбор формирао комисију која ће утврдити коначну верзију закључака у наредних неколико дана.

Додик: Предложићемо нашег кандидата за потпредсједника парламента

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да ће СНСД предложити свог кандидата за потпредсједника Народне скупштине Републике Српске.

Коментаришући оставку потпредсједника Народне скупштине Републике Српске Сенада Братића, Додик је рекао новинарима у Бањалуци након сједнице Главног одбора СНСД-а да је ова странка приступила иницијативи о смјени Братића, који је учествовао у раду конгреса СДА, а да се није оградио од мјера усмјерених против Републике Српске.

“Неприхватљиво је да Сенад Братић из СДА у репрезентативном смислу прима плату, добија одређене привилегије, а да на страначким органима гласа против Републике Српске”, појаснио је Додик.

Он је навео да је Братић, када је видио да је то већ готово, јер СНСД то озбиљно ради, сам поднио оставку.

Додик каже да СНСД не мисли да ради са СДА било какве послове.

“Што се тиче заједничких институција БиХ ми не можемо да бирамо кога је изабрао бошњачки народ. У нашим институцијама можемо нашим гласовима да одлучујемо ко може да буде или не може да буде”, рекао је Додик.

Колегијум Народне скупштине Републике Српске заказао је за вечерас посебну сједницу парламента поводом Приједлога одлуке о разрјешењу потпредсједника Народне скупштине Сенада Братића због учествовања у доношењу декларације СДА која је директно усмјерена против интереса Републике Српске.

Братић је данас саопштио да је поднио неопозиву оставку на ту функцију и да је то учинио у договору са СДА.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана