Додик: Народ Српске да не брине - нема приче о НАТО интеграцијама БиХ

Срна
Додик: Народ Српске да не брине - нема приче о НАТО интеграцијама БиХ

БАЊАЛУКА - Никакве приче о НАТО интеграцијама БиХ не постоје и народ у Републици Српској не мора да брине, рекао је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, у оквиру учешћа на Дипломатском форуму у Анталији.

“Чак су и структуре НАТО-а рекле да је за БиХ предвиђена сарадња, а не интеграција која је предвиђена за, на примјер, Грузију и не знам коју земљу. И шта сад објашњавати опозицији у Српској и не знам коме”, навео је Додик.

Он је одбацио приче опозиције у Републици Српској да БиХ иде “утабаним стазама ка НАТО”, истичући да лидери тих странака попут ПДП-овог Бранислава Бореновића и СДС-овог Мирка Шаровића “лажу и преузимају ставове муслиманских медија”.

“Нигдје се не може видјети да постоји било каква сагласност о томе о чему причају”, рекао је Додик вечерас за РТРС.

Он је истакао да је у Декларацији усвојеној на Самиту Процеса сарадње у југоисточној Европи /СЕЕЦП/ пружена подршка европској перспективи региона и потврђено опредјељење учесница СЕЕЦП-а за сарадњу са НАТО.

Додик је појаснио да се обично, ако се термином обухвата европска перспектива, мисли на ЕУ, а на НАТО када се каже евроатлантске интеграције.

“А сада је речено /и раздвојено/ евро и евроатлантске интеграције, што пише у документу Декларације. Ми не тежимо ка НАТО-у и немамо никакву обавезу у том погледу. Острашћеност Шаровића и Бореновића у том смјеру ни у чему не помаже и то је спин који покушава да се прода народу. Оно што је сигурно, и народ у Српској уопште не мора да брине, јесте то да никакве приче о НАТО интеграцијама БиХ не постоје”, навео је Додик.

Он је нагласио да је и Србија неутрална према НАТО-у, због чега је и подржала ову декларацију, као и многе чланице НАТО-а које су биле на Самиту и прихватиле текст Декларације.

“Ми нисмо одлучили да идемо ка НАТО-у. Постоји само неки облик сарадње који је готово минималан”, рекао је Додик.  

 Људи Српске да се окупе у борби за боље сутра

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је одлив становништва проблем цијелог региона и појединих земаља ЕУ, те да људи Републике Српске треба заједно да се окупе и изграде облик патриотизма у борби за боље стање, мјесто и крај гдје су рођени.
Додик, који је учествовао на Дипломатском форуму у Анталији, рекао је да је важна тема свих самита на овим и ширим просторима демографска ситуација и шта урадити да се људи задрже.

“То је увијек и питање економије, развоја, плата и стандарда који је потребно обезбиједити. Али важно је развити један облик патриотизма. Сви морамо заједно учинити све да побољшамо наше стање. Мислим да је Српска посљедњих година успјешно подигла бројне секторе и да је данас по свим критеријумима веома стабилна. Она нема изазове за губитак те стабилности”, рекао је Додик.

Он је додао да се људима не може забранити да одлазе у вријеме када и Њемачка вапи за радницима и гдје се наши људи најлакше интегришу.

Додик је рекао за РТРС да је Српска боље и сређеније мјесто за живот у односу на бројне земље које је посјетио, а у којима свакодневно влада гола борба за живот.

“Наши људи мисле да је негдје друго лако. Није. Треба сви да се заједно окупимо и изградимо облик патриотизма који полази из породице и који би успјешно промовисао борбу за мјесто и крај гдје смо рођени, за народ коме припадамо. Не могу један или два човјека, како се сматра, да обезбиједе све. То није тако. Потребно је заједништво”, закључио је Додик.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана