Додик: На сабору СНСД-а биће манифестовано јединство

Срна
Додик: На сабору СНСД-а биће манифестовано јединство

Сарајево - Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је синоћ да ће СНСД на предстојећем Сабору манифестовати снагу и јединство.

“Што се тиче припрема Сабора, морам да кажемо да смо имали најзначајнију припрему до сада. Одржали смо неколико сједница Извршног одбора, Главни одбор и важно савјетовање у Теслићу које је дало смјернице за израду новог статута и нових програмских аката”, рекао је Додик за Федералну телевизију. 

Говрећи о својим политичким амбицијама, Додик је рекао да ће остати у политици док год буде биран, као и да је на основу приједлога општинских одбора СНСД-а он једини кандидат за предсједника странке. 

“Долази тешко и сложено вријеме, много изазова. За СНСД је важно да има јасне политике од којих се неће одступити и који могу да прикупе пажњу и подршку”, рекао је Додик. 

Он је навео да до сада није имао амбицију да се кандидује за члана Предсједништва БиХ, наводећи да ће то бити учињено учинити уколико процијени да ће са те функције бити у прилици да помогне јачању позиције Републике Српске и повратку дејтонских овлаштења која су изгубљена. 

“Уколико оцијеним да је то фарса, шта ћу онда ту на тој позицији која су суштини ни о чему не одлучује”, додао је предсједник СНСД-а. 

Додик је рекао да ће Рајко Васић и Игор Радојичић и даље бити важни људи за странку, те да су неки погрешно протумачили Васићеве ставове јер он жели да СНСД буде боља и успјешнија политичка партија, а не да се растаче. 

“Васић и Радојичић су имали право да дођу на органе странке и износе своје ставове. Њима нико није онемогућио да на Извршном одбору, Предсједништву партије говоре о томе. Они то нису учинили већ су износили тако како су износили”, рекао је Додик.

Он је напоменуо да Васић и Радојичић имају могућност да током припрема Сабора СНСД-а учине да њихови ставови и оно што они сматрају да је битно, постане важно и у странци. “Да ли су то учинили или не видјећемо на Сабору”, додао је Додик. 

Он је поновио да је СНСД остварио побједу на протеклим изборима и да је Младен Иванић побиједио Жељку Цвијановић у трци за члана Предсједништва БиХ, захваљујући гласовима у одсуству Бошњака који желе штету Републици Српској. 

Додик је нагласио да је СНСД добио највећи број гласова за Народну скупштину Републике Српске, да има највећи број посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ и највећи број делегата у Дому народа из Републике Српске.

 Жеља је многих у РС да она буде самостална 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је жеља многих људи у Српској да она буде самостална држава. 

“Такве ствари се у БиХ дешавају веома реално. Не треба искључити могућност за то”, рекао је Додик, нагласивши да ће Српска наставити да поштује Дејтонски споразум и неће одустати од тога.

Он је поручио да компактност Српске у политичком и територијалном смислу не може бити доведена у питање. 

“Никада нисмо оспорили ниједну функцију коју БиХ има у изворном Дејтону, али ћемо упорно и све више оспоравати оно што је отео и наметнуо високи представник Републици Српској, слабећи је тако”, истакао је Додик. 

Он сматра да се у БиХ треба отворити процес у коме би се, након свега и након 20 година показане способности да се одржи мир, сагледале могућности на који начин ће и Срби и Хрвати и Бошњаци бити задовољни, да се свако одрекне аспирација које друге чине незадовољним. 

“Очигледно је да Хрвати нису задовољни у политичком смислу својим положајем у ФБиХ. Није интерес Бошњака да држе незадовољне Хрвате у Федерацији нити да држе незадовољне Србе у цијелој БиХ, јер таква БиХ није могућа”, истакао је Додик. 

Према његовим ријечима, што се тиче Српске није потребна никаква међународна конференција о БиХ. 

Он сматра да нема БиХ уколико не буде “домаће конференције”, односно уколико домаћа памет и политичари судбину БиХ не узму у своје руке. 

Додик је истакао да Хрвати треба да имају свој телевизијски канал и да то не би требало да буде препрека, него допринос бољем разумијевању у оквиру ФБиХ. 

Он је рекао да “босанског језика” нема и да он не постоји. 

“Немогуће је да постоји жбосански језикж, јер око тога није ништа договорено. Префикс жбосанскиж не може да се стави на било шта што је заједничко, а да се за то не питају Срби и Хрвати”, нагласио је Додик. 

Предсједник Српске сматра да је до застоја у договору о механизму координације дошло, јер су то учинили Бошњаци, вјерујући да ће направити неки нови механизам координације. 

“Кад смо почели да слушамо /Младена/ Иванића шта говори о механизму координације, схватили смо да је то оно што хоће /Бакир/ Изетбеговић, а то је да омекша или неутрализује механизам”, појаснио је Додик. 

Он је поновио да, када је ријеч о Српској, посао у вези са механизмом координације је завршен, а “запело” је у односима кантона и Федерације БиХ. 

“Република Српска има своје политике, а у оквиру ФБиХ треба да се договоре какве су њихове политике. Ми из Републике Српске смо спремни да се састанемо и успоставимо одређени механизам који подразумијева да се стручњаци на неколико нивоа договоре о одређеном питању”, истакао је Додик. 

Кад је ријеч о NATO, Додик је поновио да ће о томе одлучити народ. 

“NATO нас је бомбардовао осиромашеним уранијумом, због чега многи сада оболијевају од леукемије и других болести, чак и дјеца и нико за то није одговарао. У колективној перцепцији Срба немогуће је очекивати да су одушевљени том организацијом. Питаћемо народ. NATO мора да покаже да поштује позицију Српске. Кад будемо сигурни у то, можда ћемо и погледати на ту страну”, нагласио је Додик и додао да има много времена да NATO обезбиједи и врати повјерење народа. 

Према његовим ријечима, Србија је прогласила неутралност и неће се догодити да Српска постави NATO границу на Дрини.

“Главни промотер NATO у БиХ је Турска, а ми не вјерујемо у политику Турске, јер је била једнострана у БиХ и није покушала да буде објективна. Очигледно је да поларизација између NATO, САД и ЕУ с једне стране и Русије с друге стране додатно утиче на став о NATO савезу”, појаснио је Додик. 

Он тврди да није одустао од идеје демилитаризације БиХ, додајући да има доста демилитаризованих земаља које су чланице NATO. 

Предсједник Републике Српске најавио је да ће боравити у Русији 8. и 9. маја, када ће бити у прилици да са важним људима разговара о руском кредиту. 

Говорећи о односима са ММФ-ом, он је навео да се показало да је претходни аранжман у суштини био репресиван и да та монетарна организација поставља услове за све у БиХ, па је довољно да један ниво у БиХ то не уради и сви губе. 

“Тако се десило да је Српска испунила услове из писма намјере, а у ФБиХ то нису урадили и ми смо изгубили новац. Зато БиХ за Републику Српску уопште није добро мјесто и ми смо у драматичнмом губитку на многим мјестима зато што се налазимо у несређеној и неуспјешној земљи као што је БиХ”, истакао је Додик. 

Он сматра да треба направити диференцирану стопу ПДВ-а, односно за лијекове, храну, уџбенике итд. направити нижу стопу, а за осталу робу већу. 

Према његовим ријечима, БиХ ће ступањем на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању на разним нивоима власти кумулативно изгубити близу милијарду КМ изворних прихода за своје буџете и да то требати на неки начин надокнадити. 

“Ту милијарду сигурно нећемо добити од ЕУ”, нагласио је Додик. 

Он тврди да садашња емисија евра говори да ће битно бити угрожена везаност КМ за евро. 

“Штампање евра без покрића неминовно доводи до пада вриједности самог евра. Због тога ће привреда у БиХ у најмању руку добити веће камате. Више ћемо изгубити него што било каквим реформама можемо да направимо новог новца”, упозорио је Додик, додавши да монетарном политиком у БиХ управљају странци. 

Према његовим ријечима, БиХ је једина земља на свијету која има веће девизно покриће за КМ него што има у оптицају КМ. 

“То је око 300-400 милиона КМ”, истакао је Додик.

Додик: Посјета Сребреници показала људски однос према жртвама

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да је његова посјета спомен-обиљежју у Поточарима, посвећеног страдалим Бошњацима у Сребреници, показала људски однос према жртвама, али је истакао да је против политизације тог злочина.

“Никад нисам негирао да је у Сребреници био страшан злочин и да је био непотребан као и сви ратови који су вођени на овом простору”, истакао је Додик.

Додик је за Федералну телевизију рекао да неће присуствовати обиљежавању 11. јула у Поточарима јер то многи политизују, те истакао да је у Поточаре отишао самовољно, када није било велике медијске помпе око тога.

“Увијек сам сматрао да жртвама треба одати почаст, али сам био против политизације која је снажно везана за сам злочин”, нагласио је Додик и подсјетио да је Република Српска сваке године имала изасланика на обиљежавању 11. јула у Поточарима.

Додик је нагласио да га политизација злочина у Сребреници, којом се покушава наметнути колективна одговорност, доводи у позицију да не прихвати квалификацију геноцида.

Он је поновио да се залаже да буде успостављена нова међународна комисија у којој би били и Срби и Бошњаци и највиши свјетски ауторитети, која би тачно утврдила шта се десило на подручју Сребренице, јер би то било најбоље за помирење.

Наводећи да не пристаје на начин на који се пише о злочинима на подручју Сребренице, Додик је истакао да су тамо масовно страдали и Срби, што није наведено у лажном извјештају о дешавањима на подручју Сребренице, који је послужио као основа за каснија судска процесуирања.

“Зашто је проблем да се утврди комплетна истина о Сребреници? У супротном ће бити стално више истина”, нагласио је Додик, подсјетивши да је постојала међународна комисија за истраживање злочина у Јасеновцу у Другом свјетском рату.

Он је истакао да је тешко опростити оно што се десило у Јасеновцу.

“НДХ је створена да би починила злочине над Србима. Тамо су Срби убијани само зато што су Срби, а други из идеолошких разлога. Режим у бившој Југославији заштитио је злочине у Јасеновцу да се не би нарушавала идила о братству и јединству”, рекао је Додик, додајући да су тамо страдали и његови преци.

Наводећи да до сада није било озбиљних покушаја да се то на прави начин историјски прикаже, Додик је потврдио да постоји заједнички пројекат Републике Српске и Србије да буде снимљен филм о страдањима у Јасеновцу.

“То треба да буде нешто што ће да задовољи и највише стандарде и критике у сфери филмске продукције”, поручио је Додик, додајући да ће у том пројекту режисер Емир Кустурица бити незаобилазан.

Он је указао на чињеницу да, за разлику од Републике Српске која је сваке године имала изасланика на обиљежавању у Сребреници, БиХ никада није послала своју делегацију на обиљежавање годишњице страдања логораша у Јасеновцу, нити је исказала свој став о томе.

Према његовим ријечима, Предсједништво БиХ није донијело одлуку о томе, а предсједавајући Младен Иванић је био лично, а не као представник те институције.

Нико се не смије играти Даном Републике Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је вечерас да се Даном Републике Српске нико не смије играти, јер се тиме покрећу процеси који су незаустављиви.

Додик је појаснио да његова изјава није пријетња, наглашавајући да је Република Српска веома хомогена у том погледу.

“Што ћемо у земљи која нама оспорава да имамо свој дан, а да истовремено прославља дан који није усаглашен као што је 1. март. Како је могуће да прослављате ждан државности БиХж 1. марта, а да истовремено пола те државе то не прихвата”, рекао је Додик за Федералну телевизију.

Он је нагласио да је и у случају да Уставни суд БиХ донесе одлуку којим ће оспорити Закон о празницима Републике Српске, тако нешто непроводиво.

Предсједник Српске је рекао и да Уставни суд, какав је у БиХ, не постоји нигдје у свијету, пошто су његови чланови и тројица страних судија који су, како је рекао, прихватили да пресуђују по одлукама редовних судова.

“Шта ће се урадити? Затворити читав парламент? Знате ли да је БиХ једина земља на свијету у којој је непровођење одлука Уставног суда проглашено кривичним дјелом, зато што је то донио високи представник да би проводио политике”, рекао је Додик.

Он је напоменуо да је такав закон наметнут сировом силом и упитао шта би било да буде донесен закон који прописује да се одлуке Уставног суда не примјењују на територији Републике Српске.

“Да ли ће /високи представник Валентин/ Инцко реаговати? Може реаговати, научили смо ми на то. Иста међународна заједница – два аспекта – десертификовани полицајци. Тај исти OHR није у том случају поштовао одлуку Уставног суда да се десертификовани полицајци врате на посао”, рекао је предсједник Републике Српске.

Говорећи о улози међународне заједнице, Додик је истакао да странци неуспјешно владају БиХ, јер су направили апатичну и патолошку ситуацију у којој све наводно зависи од њих.

“Има заслуга међународне заједнице и, наравно, помогла је да се овдје успостави мир и нови политички систем. Међународна заједница и неки снажни донатори су помогли са становишта финансијске реконструкције, али су исто тако учествовали у многим прљавим радњама овдје”, навео је Додик.

Он је појаснио да те прљаве работе међународне заједнице подразумијевају да се БиХ зароби и да земљом владају трећеразредни службеници у различитим институцијама, оцјењујући да је бивши високи представник Педи Ешдаун направио више штете БиХ и њеној способности да живи самостално него протекли рат.

“Ешдаун је покушао да силом дисциплинује Србе, а Бошњаци се навикли. Срби су се одвикли од пријетњи, и то више не пролази”, рекао је предсједник Српске.

Одговарајући на питање како види будућност Републике Српске, Додик је истакао да је она сјајна јер је Република Српска свјесна себе, упућена на себе, и спремна да се развија и обезбиједи мир за све, па и за друге и другачије који у њој живе.

“БиХ може да преживи, то није спорно, ми желимо да се Републици Српској врате овлаштења написана у Дејтону. Уколико тога не буде, ми ћемо као реакцију на све то проводити одређене политике које ће афирмисати већи степен наше самосталности”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, не треба се заносити да и послије Додика неће бити доминантан процес код Срба у Републици Српској да буде самостална држава.

“Као што то нисмо могли да угасимо код Албанаца на Косову, нећемо то успјети ни код Срба у Републици Српској, поготово ако се БиХ понаша маћехински према Српској по многим пројектима, попут жЈужног токаж”, рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана