Додик-Лавров: Ојачаћемо и очувати нафтну индустрију Српске

Срна
Додик-Лавров: Ојачаћемо и очувати нафтну индустрију Српске

Санкт Петербург - Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејом Лавровом разговарао о политичкој ситуацији и низу економских и других аранжмана са Русијом.

“Лавров је у јесен прошле године био у Бањалуци и ово је била прилика да сагледамо шта смо учинили од тада. Наше теме су биле економија и политичка ситуација у БиХ и региону, а Лавров је говорио о кретању глобалних односа што може да буде добар орјентир за нас”, рекао је Додик новинарима у Санкт Петербургу.

Додик је нагласио да су разговарали о могућности организовања састанака на министарском нивоу у формату Русија, Труска, Србија и БиХ који би требало да поспјеше сарадњу између тих земаља.

Према његовим ријечима, на састанку је било ријечи и о могућностима јачања капацитета нафтне индустрије у Српској чији је власник руска компанија “Зарубежњефт”.

“Вјерујем да ћемо успјети да кроз реконструкцију дијела нафтне индустрије очувамо и додатно развијамо те капацитете. Разговарали смо о сертификовању предузећа жОраож из Бијељини да може да обавља репарацију и модернизацију хеликоптера руске производње, те о напретку изградње руско-српског православног центра у Бањалуци”, нагласио је Додик.

Он је изразио задовољство што су предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и вршилац дужности губернатора Санкт Петербурга Александар Беглов данас потписали “Мапу пута” - активности за реализацију приоритетних праваца сарадње између Владе Санкт Петербурга и Српске за период 2019-2021. година.

“То је у оквиру наше претходне сарадње и односи се на наредне три године. Санкт Петербург је мјесто гдје су концентрисани наши напори да ствари које је договорила предсједник Републике Српске оперативно реализујемо. Редовно смо на овом форуму и то је за нас веома важно”, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, једна од новина у сарадњи са Санкт Петербургом јесте да ће бити формирана радна група која ће се бавити развојем нових технологија.

“Упознали смо домаћине да смо у оквиру нове организације Владе формирали посебно министарство које се тиме бави. Вјерујем да ће радна група дати резултат до доласка губернатора у Бањалуку којег очекујемо у току јесени”, каже Додик.

Говорећи о данашњем састанку са министром иностраних послова Катара Мухамедом бином Абдулрахманом ел Танијем, Додик је рекао да је Катар присутан у БиХ са неком врстом инвестиција, али да су заинтересовани и да реализују нова улагања.

“Они су заинтересовани да инвестирају у изградњу хотела на различитим дестинацијама, интересује их начин на који њихови грађани могу да купују некретнине јер сада то могу да учине само фирме, а заинтересовани су за сарадњу са намјенском индустријом у БиХ”, нагласио је Додик.

Он је додао да је апострофирао да је Српска веома заинтересована да ради са Катаром у области намјенске индустрије и развоја туризма, те да му је презентовао успјешна кретања која се тичу Олимпијског центра “Јахорина”.

Додик је рекао да Катар има неразумијевања са сусједним земљама и да је Ел Тани изнио своја виђења на који начин ће то бити рјешавано, те да га је упознао и о ситуацији у БиХ.

Додик и Цвијановићева учествују на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу који је окупио званичнике и пословну елиту из великог броја земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана