Додик и Вућић отворили школу Србија у Црквини

Срна
Додик и Вућић отворили школу Србија у Црквини

Шамац - Предсједник Републике Српске Милорад Додик и предсједник Владе Србије Александар Вучић свечано су данас отворили новоизграђену Основну школу "Србија" у Црквини код Шамца, чију је изградњу након разарања у поплави 2014. године финансирала Влада Србије са милион марака.

"Наше очи гледају у Србију, њој смо окренути. Волимо Србију, која је фактор регионалне стабилности", рекао је Додик на свечаности.

Захваљујући Вучићу и Влади Србије коју води, Додик је пожелио да се изборе са свим недаћама и да наставе истом енергијом да граде и јачају Србију, јер тако јача и љубав Републике Српске према Србији.

Вучић је поручио да ће Србија ове године имати нешто више средстава и да ће издвојити много више за Републику Српску, у складу са законом и Споразумом о специјалним паралелним везама.

"Градићемо још школа и спортских дворана и бићете поносни на Србију коју толико волите", рекао је Вучић.

Српски премијер је истакао да су односи између Србије и Републике Српске увијек добри и без ружних ријечи са једне или друге стране.

"Након много глупости и српских свађа и сукоба, то је нешто веома важно што смо постигли и тако треба да наставимо да градимо нашу будућност", поручио је Вучић.

Он је из Шамца, града симбола страдања у поплави 2014. године, поручио да Србија и Влада Србије никада неће донијети ниједну одлуку против интереса Републике Српске и народа. Дјеци у новој школи Вучић је пожелио да уче српско ћирилично писмо, али и све савремене технологије.

Начелник општине Шамац Саво Минић подсјетио је на катастрофална страдања у поплави и захвалио Влади Републике Српске која је у обнову донирала више од 20 милиона марака, а остали донатори још толико.

"Иза великих људи остају велика дјела", рекао је Минић.

Свечаности отварања присуствовали су министри просвјете и културе Дане Малешевић, рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, министар науке и технологије Јасмин Комић и министар трговине и туризма Предраг Глухаковић.

Отварању школе присуствовали су министри Владе Србије Иван Тасовац, Срђан Вербић и Вања Удовичић.

Уз званице из Србије и бројне новинарске екипе догађају присуствују и многобројни грађани Шамца, града симбола страдања у полави 2014. године, као и представници општина и градова из регије.

Стара монтажна школска зграда у Црквини саграђена 1967. године потпуно је уништена у поплави 2014. године, а ђаци су били принуђени да наставу похађају у просторијама Мјесне заједнице Крушково Поље, у халама на имању породице Маслић и у Средњој школи "Никола Тесла" у Шамцу.

Друго полугодиште 225 ученика од првог до деветог разреда започели су у новој, савремено опремљеној школи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана