Додик: Данашњи дан ће ући у историју Српске

Срна фото: В. Стојаковић
Додик: Данашњи дан ће ући у историју Српске

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је вечерас да је Српска одржавањем референдума о Дану Републике показала свој политички капацитет и вољу грађана, али да никога није угрозила.


Додик је изразио захвалност свима који су подржали рефрендум, сваком човјеку који је гласао, те истакао да је поносан на чињеницу да је референдум протекао у миру, без инцидената.

Предсједник Српске је оцијенио да је српски народ данас показао политичку зрелост и одлучност.

"Имамо позитивне резултате референдума и изражавам задовољство овим даном који ће ући у историју Републике Српске", поручио је предсједник Српске на конференцији за новинаре у Народној скупштини Српске у Бањалуци.

Према његовом мишљењу, Република Српска референдумом није жељела никога да угрози.

"Референдум је законско право које има Српска. Први пут, након потписивања Дејтонског мировног споразума, спроведен је референдум као средство и начин одлучивања", рекао је Додик и напоменуо да нико не замјера Бошњацима на политичком ставу да не изађу на референдум, који је био реакција на раније предузете акције.

Он је поновио да је одлука о референдуму прва у спровођењу одлука Уставног суда БиХ.

"Сада знамо да је 9. јануар потврђен од наших грађана, који нису спремни да се одрекну тог датума. Нико у Српској ко буде одлучивао неће моћи да занемари ову чињеницу", рекао је Додик, који је захвалио политичким факторима који су се јавно декларисали за референдум, а вршили опструкције овог процеса.

Он је истакао да Република Српска након референдума нема чега да се плаши и да иде даље.

"Република Српска ће на ситуације у којима јој се покушају одузети права одговорити на овај начин. Све смо сада добро увјежбали и можемо да одговоримо често и спремно на сваки покушај понижавања", рекао је Додик, који је и предсједник СНСД-а.

Он је подсјетио да је његова политичка партија рекла да ће се бавити осмостаљењем Српске, али да причу о некој врсти осамостаљења у својим програмима има и 14 политичких партија у Европи.

"Желимо да се БиХ врати ономе што је написано у Уставу и када то буде неће бити разлога за било какве процесе у вези са статусом. Нисмо авантуристи и водимо озбиљне политике, политичка планирања и стратегије", рекао је Додик, подсјетивши да су високи представници насиљем мијењали Дејтонски споразум.

На питање шта се може очекивати након референдума, Додик је одговорио да ће сутра бити настављен редован рад, јер су локални избори за седам дана, као и да није изабран да се било чега боји и да су са њим били и лидери осталих политичких партија из Српске.

"То што лидер СДА Бакир Изетбеговић говори о неким санкцијама, већ одавно знамо. Само у његовим говорима недостаје да је све покренуо. Најважније од свега је изражена воља народа и то је најбољи одговор Изетбеговићу, а било би пристојно да бар данас ћути. Баш ме занима шта ће да раде ови који су као нешто спремни, а у референдуму нема кривичне одговорности", рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Уставни суд БиХ без јавне контроле.

"Уставни суд функционише према неким својим правилима, а без закона. Судије овог суда су Мирсад Ћеман и Сеада Паравлић који су били једни од најистакнутијих чланова СДА и због тога се не може рачунати на објективност ове институције. Република Српска ће тражити да буде усвојен закон о Уставом суду БиХ и да оду стране судије", поновио је Додик.

Коментаришући разговор са предсједником Русије Владимиром Путином, Додик је рекао да је то био озбиљан састанак и да је руски лидер пожелио срећу српском народу, као и на референдуму, те мир и стабилност у региону.

"Разговарали смо о ономе о чему је јавност већ обавијештена, а онда се појаве различите спекулације. Какав однос према нама има Русија могло се видјети из саопштења Јединствене Русије, што би требало да елимише смутње и подвале", истакао је Додик.

Он је навео да Русија није одустала од реализације "Јужног тока", као и неких других енергетских пројеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана