Додик: Банкарски сектор руше под утицајем СДС-а

Маријана Миљић
Додик: Банкарски сектор руше под утицајем СДС-а

Бањалука - Предсједник РС Милорад Додик изјавио је јуче да је циљ акције "Лавина" коју је спровела Агенција за истраге и заштиту БиХ (SIPA) урушавање банкарског сектора Српске да би надлежности над њим биле пренесене на ниво БиХ, док је министар безбједности БиХ Драган Макетић најавио нове сличне операције.

У акцији "Лавина" прошле седмице су ухапшени директори Агенције за банкарство и Инвестиционо развојне банке РС Славица Ињац и Снежана Вујнић и још осам особа због сумње да су оштетили Бобар банку и банкарски сектор за 123 милиона КМ. Суд БиХ одбио је приједлог Тужилаштва БиХ да ухапшенима буде одређен притвор и одредио им је мјере забране.

Додик је истакао да се са нивоа БиХ безочно атакује на институције Српске.

- Циљ атака је урушавање Агенције за банкарство РС да би надлежност за овај сектор била пренесена на ниво БиХ. То се неће догодити, без обзира на срамне акције SIPA под утицајем СДС-а. Они монтирају процесе у РС, иако ништа до сада нису урадили, осим што причају шупље приче - рекао је Додик наводећи да треба процесуирати одговорне за незаконитости у Бобар банци, али да се тиме не би требао бавити ниједан министар, него надлежне институције.

Мектић каже да акција "Лавина" нема других намјера, осим обрачуна са корупцијом.

- У акцији "Лавина" ријеч је искључиво о истрази која се односи на малверзације које имају обиљежје кривичног дјела у вези са Бобар банком и Инвестиционо-развојном банком РС – казао је Мектић.

Министар унутрашњих послова РС Драган Лукач рекао је да је МУП РС водио истрагу у вези са Бобаром банком и да су достављени извјештаји надлежнима у Бијељини.

- Сви ти извјештаји су у Тужилаштву БиХ. С обзиром на то да су достављени извјештаји о појединим лицима, очигледно је да је било пропуста у вођењу те банке и малверзација које ће добити судски епилог - рекао је Лукач.

"Источна алтернатива"

Удружење грађана "Источна алтернатива" РС оцијенило је да је циљ сталних акција припадника SIPA у Српској дестабилизација РС и њених институција.

- Блок странака из РС који чини Савез за промјене уз подршку њихових коалиционих партнера из СДА покушава да убаци SIPA у двориште предсједника РС. Умјесто тога Тужилаштво БиХ и SIPA требало би да крену у обрачун са исламским фанатицима којих је пуна БиХ - саопштено је из "Источне алтернативе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана