Додик: Амерички амбасадор не може мијењати Дејтонски споразум

Срна
Додик: Амерички амбасадор не може мијењати Дејтонски споразум

АНКАРА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ниједан амбасадор, укључујући и америчког, немају право да мијењају Устав БиХ, односно Дејтонски споразум чији је он саставни дио, већ то могу искључиво Српска и Федерација БиХ као уговорне стране.

Додик је рекао да је амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи препотентан, арогантан и да не уважава чињенице.

"Он прича како жније Бакир /Изетбеговић/ ни СДА бошњачки народ, није Додик ни СНСД српски народж, али ето није ни Марфи америчка влада, ни америчка држава, ни народ, већ обични смутљивац", рекао је Додик новинарима у Анкари.

Додик каже да се из Марфијеве изјаве да је Дејтонски споразум "почетна тачка - темељ који треба надоградити" и да "није сам себи циљ као што то представљају неки у Републици Српској" види његова препотенција и колика је ароганција и неуважавање чињеница.

"Он говори да Дејтонски споразум није дефинитиван, да је неки темељ и да су они примјењивали силу зато што нису могли да приволе стране у БиХ да се договоре. Он се хвали чињеницом да су примјењивали силу и притисак да би дошли до рјешења које им одговара", рекао је Додик.

Он је истакао да је Марфи дошао у БиХ "да би вратио ту методологију на сцену".

"Апсолутно није у праву. Кад год нешто говори говори како Република наводно нешто не разумије. Ми савршено добро разумијемо да је Дејтонски споразум потписан, а да су САД, Русија, Њемачка, ЕУ, Француска и Велика Британија гаранти, односно свједоци тог споразума и да немају никаква овлаштења о његовом развоју. Једино овлаштење које имамо је уставна позиција, а то је да стране - Република Српска и ФБиХ могу да се договоре о неким стварима и промјенама Устава, а не амерички или било који амбасадор", рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас, поводом изјаве шефа Представништва Републике Српске у Москви Душка Перовића да Запад припрема насилни сценарио за његово уклањање са власти, да се већ дуже вријеме о томе прича.

"Нисам разговарао са Перовићем о томе, али се већ дуже вријеме о томе прича", рекао је Додик новинарима у Анкари.

Перовић је изјавио да амерички и британски амбасадори у Сарајеву Мајкл Марфи и Џулијан Рејли, уз подршку Кристијана Шмита припремају насилан сценарио за уклањање са власти предсједника Републике Српске Милорада Додика.

"Очекујемо раст напетости у БиХ", рекао је Перовић за "Руску газету".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана