Ђукановић увози гласаче из ФБиХ

Александар Стојановић
Ђукановић увози гласаче из ФБиХ

БАЊАЛУКА - У БиХ живи више од 1.000 особа са двојним држављанством Црне Горе који годинама, противно закону, уочи избора долазе у Црну Гору и гласају за владајућу Демократску партију социјалиста Мила Ђукановића, а међу њима је и замјеник главног тужиоца Окружног јавног тужилаштва из Бијељине Милорад Дебељевић.

Он је, иако вршилац правосудне функције у БиХ, на претходним парламентарним изборима гласао у Пљевљима и био један од координатора владајућег ДПС-а, због чега је 2016. године Канцеларија дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета покренула дисциплински поступак, који до данас није окончан.

- Истрага против Милорада Дебељевића је у току, а због повјерљивости и тајности истраге не можемо дати више информација - кратко су одговорили из Канцеларије дисциплинског тужиоца за наш лист.

Да је Дебељевић гласао на прошлим изборима, приказује и извод из материјала са биралишта у Пљевљима, на гласачком мјесту три у насељу Јалија. Иако смо покушали да ступимо у контакт са Дебељевићем како бисмо добили коментар, он се није јављао на наше позиве.

О овој афери 2016. године писао је и црногорски дневни лист “Дан”, на основу чијих текстова је истрага и покренута, а новинар тог медија Божидар Јеловац за “Глас Српске” каже да је недопустиво да надлежне институције не санкционишу овакво понашање.

- Дебељевић је током рата у БиХ дошао у Пљевља, гдје је радио у полицији, а током година постао је једна од важнијих фигура ДПС-а. Он је овдје заштићен од сваке санкције и зато се надам да ће надлежне институције у РС учинити нешто на том питању, нарочито ако узмемо у обзир да је Народна скупштина усвојила Декларацију о заштити права СПЦ у Црној Гори - истакао је Јеловац.

Феномен фантомских бирача широко је распрострањен у Црној Гори још од 90-их година прошлог вијека. Иако највећи број таквих бирача долази из Италије, Луксембурга и са Косова, ни број гласача из БиХ није занемарљив. Наш лист је у посједу списка са више стотина грађана, махом из ФБиХ, који имају пребивалиште у БиХ, а гласали су на ранијим изборима. За свој глас ови гласачи, према непотврђеним информацијама, добијају 100 евра, а плаћени су им и сви путни трошкови.

- Ја сам објавио и слику куповине гласова, због које сам завршио на суду и доказано је да је слика аутентична, али нико није одговарао за то. Само у Пљевљима на прошлим парламентарним изборима гласало око 1.000 бирача из БиХ. Када вам дође толики број бирача из друге државе у град са око 20.000 становника, то значајно утиче на изборни резултат. У питању је прекрајање изборне воље, што је кривично дјело - казао је Јеловац.

Шта каже закон

Према члану 24 Закона о држављанству Црне Горе, црногорски држављанин губи црногорско држављанство по сили закона ако је добровољно стекао држављанство друге државе, осим у случају да је Црна Гора потписала уговор са другом државом и ратификовала га у Скупштини Црне Горе.

- Такав уговор између Црне Горе и БиХ не постоји, што значи да бирачи који гласају у обје државе чине кривично дјело - казали су из Демократске фронте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана