Đukanović uvozi glasače iz FBiH

Aleksandar Stojanović
Đukanović uvozi glasače iz FBiH

BANjALUKA - U BiH živi više od 1.000 osoba sa dvojnim državljanstvom Crne Gore koji godinama, protivno zakonu, uoči izbora dolaze u Crnu Goru i glasaju za vladajuću Demokratsku partiju socijalista Mila Đukanovića, a među njima je i zamjenik glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva iz Bijeljine Milorad Debeljević.

On je, iako vršilac pravosudne funkcije u BiH, na prethodnim parlamentarnim izborima glasao u Pljevljima i bio jedan od koordinatora vladajućeg DPS-a, zbog čega je 2016. godine Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta pokrenula disciplinski postupak, koji do danas nije okončan.

- Istraga protiv Milorada Debeljevića je u toku, a zbog povjerljivosti i tajnosti istrage ne možemo dati više informacija - kratko su odgovorili iz Kancelarije disciplinskog tužioca za naš list.

Da je Debeljević glasao na prošlim izborima, prikazuje i izvod iz materijala sa birališta u Pljevljima, na glasačkom mjestu tri u naselju Jalija. Iako smo pokušali da stupimo u kontakt sa Debeljevićem kako bismo dobili komentar, on se nije javljao na naše pozive.

O ovoj aferi 2016. godine pisao je i crnogorski dnevni list “Dan”, na osnovu čijih tekstova je istraga i pokrenuta, a novinar tog medija Božidar Jelovac za “Glas Srpske” kaže da je nedopustivo da nadležne institucije ne sankcionišu ovakvo ponašanje.

- Debeljević je tokom rata u BiH došao u Pljevlja, gdje je radio u policiji, a tokom godina postao je jedna od važnijih figura DPS-a. On je ovdje zaštićen od svake sankcije i zato se nadam da će nadležne institucije u RS učiniti nešto na tom pitanju, naročito ako uzmemo u obzir da je Narodna skupština usvojila Deklaraciju o zaštiti prava SPC u Crnoj Gori - istakao je Jelovac.

Fenomen fantomskih birača široko je rasprostranjen u Crnoj Gori još od 90-ih godina prošlog vijeka. Iako najveći broj takvih birača dolazi iz Italije, Luksemburga i sa Kosova, ni broj glasača iz BiH nije zanemarljiv. Naš list je u posjedu spiska sa više stotina građana, mahom iz FBiH, koji imaju prebivalište u BiH, a glasali su na ranijim izborima. Za svoj glas ovi glasači, prema nepotvrđenim informacijama, dobijaju 100 evra, a plaćeni su im i svi putni troškovi.

- Ja sam objavio i sliku kupovine glasova, zbog koje sam završio na sudu i dokazano je da je slika autentična, ali niko nije odgovarao za to. Samo u Pljevljima na prošlim parlamentarnim izborima glasalo oko 1.000 birača iz BiH. Kada vam dođe toliki broj birača iz druge države u grad sa oko 20.000 stanovnika, to značajno utiče na izborni rezultat. U pitanju je prekrajanje izborne volje, što je krivično djelo - kazao je Jelovac.

Šta kaže zakon

Prema članu 24 Zakona o državljanstvu Crne Gore, crnogorski državljanin gubi crnogorsko državljanstvo po sili zakona ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države, osim u slučaju da je Crna Gora potpisala ugovor sa drugom državom i ratifikovala ga u Skupštini Crne Gore.

- Takav ugovor između Crne Gore i BiH ne postoji, što znači da birači koji glasaju u obje države čine krivično djelo - kazali su iz Demokratske fronte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana