Ђукановић спрема оставку послије више од 25 година власти

Танјуг
Ђукановић спрема оставку послије више од 25 година власти

Подгорица - Свјетске агенције известиле су да ће дугогодишњи премијер Црне Горе Мило Ђукановић поднети оставку на ту функцију.

Додају и да је његов замјеник на челу Демократске партије Социјалиста (ДПС) Душко Марковић кандидат те странке за мандатара нове Владе Црне Горе.

АП наводи да Ђукановић спрема оставку "послије више од 25 година неоспорне власти", али напомиње да је он у прошлости двапут подносио оставку, али да се враћао на власт било као премијер, било као предсједник.

Америчка агенција подсјећа и да је Ђукановић 1991. године са само 29 година постао најмлађи премијер у Европи и истиче да је он међу балканским лидерима најдуже на власти.

Дугогодишњу власт Ђукановића на мјесту премијера или предсједника наглашава и Ројтерс, који додаје да га опозиција оптужује за ауторитаризам и корупцију.

Британска агенција примјећује да Ђукановић није рекао да ли ће изаћи из политике, или ће остати предсједник ДПС-а.

И АФП наводи да је Ђукановић двапут поднио оставку на функцију премијера, али истиче да је он остао предсједник странке, подсјетивши да се он повукао са чела владе 2006. и 2010. године, али да се оба пута вратио на власт послије двогодишње паузе.

Агенције подсјећају да је Ђукановићев ДПС на парламентарним изборима одржаним 16. октобра освојио 36 од 81 мјеста у парламенту, уз закључак да су неопходни коалициони преговори како би се оформила влада.

ДПС је синоћ саопштио да је Душко Марковић кандидат те странке за мандата нове Владе.

Предсједништво ДПС-а одржало је сједницу, којом је председавао предсједник Мило Ђукановић, на којој је одлучено да Главном одбору предложи Марковића за мандатара за састав нове Владе Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана