Ђокић: Средства руског клириншког дуга оперативна за неколико мјесеци

Срна
Ђокић: Средства руског клириншког дуга оперативна за неколико мјесеци

Сарајево - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас у Сарајеву да би средстава од клириншког дуга Руске Федерације требало да буду оперативна за неколико мјесеци, можда чак и до краја године.

"Извршење клириншког дуга Руске Федерације видим на онај начин како је дефинисано посљедњим приједлогом, а то је да се расподјела изврши на начин како је предложено Савјету министара БиХ", рекао је Ђокић.


Он је појасни да, према том приједлогу, дио средстава припада Савјету министара БиХ, дио Брчко дистрикту, те преостали дио треба сразмјерно установљеној формули да буде подијељен на Републику Српску и Федерацију БиХ.

"Активности су сада у току и очекујемо изјашњење владе Руске Федерације по приједлогу који је отишао испред БиХ", рекао је Ђокић.

Он је додао да би желио да до краја године буду оперативна средства руског клириншког дуга, али да у том смислу не може давати обећања јер је на Руској Федерацији да се изјасни и донесе коначну одлуку.

"Искрено се надам да ће одлука руске стране бити позитивна", рекао је Ђокић.

Савјет министара БиХ прихватио је 4. октобра Нацрт основа за вођење преговора ради закључивања споразума са Руском Федерацијом о исплати клириншког дуга бившег СССР-а у вриједности око 125 милиона долара.

У Савјету министара БиХ је потврђено да ће споразум бити упућен у даљу процедуру Предсједништву БиХ на изјашњавање, а након усаглашавања с Руском Федерацијом очекује се и скоро потписивања чиме би се ријешио дугогодишњи проблем клириншког дуга.

Министарство финансија Руске Федерације понудило је БиХ у марту да се овај дуг исплати у готовини, а након низа консултација са Министарством финансија и трезора БиХ, расподјела новца унутар БиХ вршиће се по Уговору о питањима сукцесије у омјеру: Федерација БиХ /ФБиХ/ 58 одсто, Република Српска 29 одсто, институције БиХ 10 одсто и Брчко дистрикт три одсто.

Расподјелом око 125 милиона америчких долара од наплате клириншког дуга у буџет ФБиХ биће уплаћено око 72,59 милиона долара, Српске 36,2 милиона долара, институција БиХ 12,5 милиона, а Брчко дистрикта 3,7 милиона долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана