Дјеловање Народне скупштине зависило од изјашњавања Уставног суда БиХ

Срна
Дјеловање Народне скупштине зависило од изјашњавања Уставног суда БиХ

Бањалука - Народна скупштина Републике Српске није могла дјеловати у правцу измјене Закона о празницима све док се Уставни суд БиХ није изјаснио о њеном захтјеву за преиспитивањем одлуке о неуставности 9. јануара као Дана Републике, саопштено је из Народне скупштине.

Народна скупштина Српске је у поступку примјене дате одлуке Уставног суда Бих предузела низ радњи и поступака који су услиједили послије првостепене одлуке, од упућивања захтјева за њеним преиспитивањем, преко спровођења референдума и онога што ће, након званичних резултата референдума, услиједити, а то је упућивање у скупштинску процедуру измјена и допуна Закона о празницима Републике Српске.

У саопштењу Народне скупштине Републике Српске, поводом најаве сједнице Уставног суда БиХ који би сутра требало да се изјасни да ли је извршена његова одлука којом је утврдио да Закон о празницима Републике Српске, односно његов члан 3б није у складу са Уставом БиХ, и изјаве да је у јуну истекао рок дат Народној скупштини да измијени Закон о празницима, наглашава се и да су све наведене радње и коришћење свих правних средстава дио поступка примјене одлуке Уставног суда БиХ из новембра прошле године.

Колегијум Народне скупштине Републике Српске је на сједници од 21. септембра задужио Владу Српске да припреми и у скупштинску процедуру упути Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о празницима Српске.

Влада Српске обавијестила је Народну скупштину да ће Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о празницима Републике Српске, по хитном поступку, упутити у скупштинску процедуру.

Такође, Влада је обавијестила Народну скупштину да обавља интензивне стручне консултације с циљем изналажења најбољих рјешења која ће обезбиједити спровођење одлуке Уставног суда БиХ којом је оспорен 9. јануар као Дан Републике.

Влада је истакла да ће, имајући у виду сложеност и комплексност овог уставног питања, у пословничкој процедури и роковима, припремити Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о празницима и затражити допуну дневног реда наредне редовне сједнице Народне скупштине заказане за 11. октобар или затражити посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана