Дигли се да бране БиХ, коју годину дана држе у блокади

Ведрана Кулага
Дигли се да бране БиХ, коју годину дана држе у блокади

Бањалука, Сарајево - Политичари из Сарајева јуче су бурно реаговали на наводну изјаву хрватске предсједнице Колинде Грабар-Китаровић у којој је она оцијенила да земљом управља милитантни ислам. Током дана се испоставило да је Грабар-Китаровић погрешно интерпретирана у израелским новинама.

“Јерусалим пост” је, наиме, прво објавио да је Грабар-Китаровић приликом боравка у тој земљи истакла да је БиХ нестабилна земља коју су преузели људи повезани с Ираном и терористичким организацијама, што је довело до салве жестоких реакција махом бошњачких представника у БиХ. Међу првима су се огласили предсједавајући и хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић, бошњачки члан Шефик Џаферовић те СДА, СДП-а и СББ. Комшић је оцијенио да није БиХ нестабилна, него Колинда Грабар-Китаровић.

- Жао ми је што наставља пропагандне активности на штету БиХ износећи бруталне неистине - казао је Комшић.

Џаферовић каже да је јасно да се ради о лажима које фабрикује  ксенофобна политика Загреба према БиХ и Бошњацима с елементима фашизма.

- Изјаве представљају пропагандни вокабулар којим су се служили осуђени ратни злочинци и руководиоци тзв. Херцег-Босне када су покушавали да правдају монструозне злочине над Бошњацима. Нека се позабави растућом радикализацијом и милитантним неофашистичким покретима у својој земљи умјесто да се бави туђим двориштем и нападима с циљем наношења штете угледу БиХ - поручио је Џаферовић.

Из СДА су поручили да је на сцени одвлачење пажње од растућег фашизма у Хрватској, у СДП-у су навели да су изјаве штетне колико и нуклеарни отпад, а из СББ-а да она жели да БиХ претвори у нову политичку мету.

Грабар-Китаровић је јуче, по доласку у Загреб, нагласила да нису тачни наводи које је изнио “Јерусалим пост”, а на питање новинара о жестоким реакцијама из БиХ одговорила је да су то коментари на коментаре једне новинарке.

- Реакције које упоређују Хрватску са фашизмом одбацујем. Вријеме је да се мало размисли о односима Хрватске и БиХ - рекла је Грабар-Китаровић.

Њене ријечи потврдила је касније и новинарка спорног текста. Рекла је да Колинда Грабар-Китаровић није говорила о Ирану, осим гдје се спомиње поријекло миграната који су тренутно у БиХ.

Политиколог Војислав Савић каже да се могло очекивати да унитаристички кругови направе драму, глумећи заштиту суверенитета БиХ, коју у парализи држе годину дана и призивају интервенције, само са других адреса.

- Ако им одговара покровитељство Брисела или Вашингтона, принципијелно нема разлике ни када Загреб или Београд коментаришу процесе у БиХ, чак и више, они овдје имају интерес да заштите сународнике од све агресивнијих поступака политичког Сарајева - закључио је Савић.

Вигемарк

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је да не сматра, ни најмање, да је БиХ нестабилна. То је, каже, његов лични став, а додао је да не може коментарисати наводе Колинде Грабар-Китаровић, земље чланице ЕУ, нити било којег званичника Европске уније.

- У БиХ имате значајно међународно присуство, укључујући и ЕУФОР у оквиру операције Алтеа, као и многе друге међународне организације, али то не значи да је сама земља нестабилна - рекао је Вигемарк, уз нагласак да је потребно што прије формирати власт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана