ДФ излази из власти ФБиХ

Жељка Домазет
ДФ излази из власти ФБиХ

Сарајево - СДА, ХДЗ БиХ и ДФ ни на јучерашњем састанку у Сарајеву нису постигли договор о формирању Владе ФБиХ, а лидер ДФ-а Жељко Комшић објавио је да напушта разговоре и да ова странка неће имати министре у новој влади.

Комшић је састанак напустио након свега 25 минута, а предсједник ХДЗ-а Драган Човић и замјеник предсједника СДА Бакир Изетбеговић сагласили су се да данас буду одржани састанци страначких тијела на којима ће бити договорени даљи кораци у процесу формирања власти ФБиХ. То ће бити припрема за састанак СДА и ХДЗ-а који је заказан за сутра.

По изласку са састанка Комшић је рекао да није постигнут договор. Он је истакао да је у суботу разговарао са Изетбеговићем и да му је било јасно да је СДА попустила захтјевима ХДЗ-а.

- ДФ на то није могао пристати. СДА хоће да изађе ХДЗ-у у сусрет, али ми нећемо. СДА је била спремна да пристане на шест министарских позиција и позицију премијера ФБиХ, а од нас се тражило да пристанемо на четири министарске позиције, а да ХДЗ добије шест министарстава. Узалуд смо очекивали да се поштује изборни резултат у ФБиХ - рекао је Комшић, чија је странка инсистирала на томе да јој припадне исти број ресора као и ХДЗ-у.

Комшић је нагласио да је ДФ направио много уступака када је ријеч о Савјету министара БиХ и да на нове нису спремни да пристану.

- ДФ је спреман сутра, прекосутра или било када подржати мањинску владу СДА и ХДЗ-а само да би она била конституисана. Остајемо у Савјету министара, а ако партнери на нивоу БиХ кажу да тамо нисмо потребни, ми ћемо се повући - казао је Комшић. ...

 

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана