Детаљи хапшења министра: Лучић осумњичен за незаконита запошљавања и трошење новца

Небојша Томашевић
Детаљи хапшења министра: Лучић осумњичен за незаконита запошљавања и трошење новца

БАЊАЛУКА - Министар за људска права и избјеглице БиХ Милош Лучић (36) ухапшен је због сумње у злоупотребу положаја или овлашћења и више коруптивних дјела, саопштило је Тужилаштво БиХ.

- Тим кривичним дјелима је нанесена штета буџетским средствима БиХ, а остварена незаконита имовинска корист за осумњиченог и њему блиске и повезане особе- наведено је у саопштењу Тужилаштва.

Додаје се да је осумњичени Лучић под истрагом Тужилаштва БиХ.

- Упоредо са хапшењем, врше се претреси канцеларије  као и мјеста боравка осумњиченог, те других објеката, у циљу проналаска доказа о извршеним кривичним дјелима - наводи се у саопштењу.

Како истичу у Тужилаштву, истрагом су прикупљени докази да је осумњичени вршио грубе злоупотребе при трошењу средстава намјењених за репрезентацију, незаконито сервисирао возила код неовлашћених особа.

Осим тога Лучића терете да је злоупотријебио положај при запошљавању, као и низ других незаконитости које су обухваћене истрагом.

-Осумњичени ће у законском року у пратњи полицијских службеника Агенције за истрге и заштиту (СИПА), бити предат поступајућој тужитељки, која ће након испитивања осумњиченог, донијети одлуку о даљим активностима- стоји у саопштењу.

Тужиоци и  истражиоци Тужилаштва БиХ, координишу активности полицијских органа и одређују даље истражне активности које ће  биди предузете.

У СИПА су саопштили да су данас, у склопу оперативне акције “Дијамант 2“, на подручју Сарајева и Источног Сарајева започели претресе пословних и стамбених објеката и покретних ствари на пет локација.

Додају да се наведене активности спроводе због постојања основа сумње да су почињена кривична дјела злоупотреба положаја или овлаштења, проневјера у служби и превара у служби прописана Кривичним законом БиХ.

Претреси се врше по налогу Суда БуХ и под надзором Тужилаштва БиХ.

-Узимајући у обзир то да су претреси у току, о коначном исходу јавност ће бити информисана накнадно – навели су у СИПА.

Министар за људска права и избјеглице БиХ Милош Лучић ухапшен је јутрос на подручју Источног Сарајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана