Дејтонско уређење и реформа правосуђа кључ за успјех БиХ

Ведрана Кулага
Дејтонско уређење и реформа правосуђа кључ за успјех БиХ

Бањалука - БиХ може бити успјешна земља, али је за то потребно да сви поштују Дејтонски споразум, да правосуђе на нивоу БиХ буде реформисано и да европске интеграције нико не користи као аргумент за централизацију земље.

Наведено је то у 15. извјештају Владе РС, који је уз пропратно писмо предсједника Републике Милорада Додика упућено Савјету безбједности и генералном секретару Уједињених нација Бан Ки Муну поводом предстојеће дебате о БиХ, на којој би свој извјештај требало да представи и високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Додик је у писму навео да је Влада РС аргументовано указала на потребу поштивања Устава БиХ и реформисања судских и тужилачких институција на нивоу БиХ, те на бојазан РС да недавне злоупотребе ауторитета институција правосуђа на нивоу БиХ подривају владавину права и угрожавају политичку стабилност и напредак.

- Реформа судских и тужилачких институција БиХ неопходна је да би била поштивана људска права и задовољени европски стандарди. Ове институције настављају са дискриминацијом српских жртава ратних злочина. РС се залаже за суштинске промјене правосуђа у оквиру структуралног дијалога о правосуђу са ЕУ, иако су бошњачке странке до сада блокирале све реформе - навео је Додик.

У извјештају Владе РС је наглашено да Уставни суд БиХ такође мора бити реформисан, што значи и замјену страних судија држављанима БиХ, до које је давно требало доћи, као што је и предвиђено Уставом БиХ.

- Ниједна друга суверена земља у свијету нема мјеста у свом уставном суду резервисана за стране судије, а камоли за судије које је именовао страни суд без услова пристанка дате земље. Све српске и хрватске политичке странке уједињене су у подршци замјене страних судија Уставног суда БиХ држављанима БиХ - наведено је у извјештају, уз опаску да водећа бошњачка странка одбија реформу Уставног суда и доношење новог закона, зато што не жели да раскине савез Бошњака и страних чланова Уставног суда, који га контролишу.

У дијелу извјештаја је објашњено на који начин злоупотребе овлашћења институција правосуђа на нивоу БиХ пријете владавини права. Тужилаштво БиХ је, наведено је, злоупотријебило правосуђе и смијенило директора Агенције за истраге и заштиту БиХ (SIPA), а нови директор по овлашћењу Суда и Тужилаштва БиХ учествује у провокативним оружаним упадима у полицијске станице и друге установе у РС, политички мотивисаним хапшењима и узнемиравању грађана.

- Позната је чињеница да се Суд и Тужилаштво БиХ налазе под огромним утицајем бошњачких политичких лидера и повремено одређених службеника из међународне заједнице. Такве злоупотребе подривају владавину права, јавне институције, подјелу власти и сарадњу између влада, која је неопходна за борбу против тероризма и других облика криминалитета - упозорено је у извјештају.

РС се, како је истакнуто, залаже за реформу правосуђа кроз структурални дијалог.

- Лани су уочени знаци напретка, али бошњачки званичници од тада блокирају неопходне реформе. РС је недавно одгодила планирани референдум о институцијама правосуђа које је наметнуо високи представник, али у потпуности задржава право да референдум одржи у будућем времену ако буде настављена блокада реформи - наведено је у извјештају.

Наглашено је да РС и даље има водећу улогу у реформама које треба да резултују напретком привреде и европских интеграција.

- РС снажно подржава кандидатуру БиХ за чланство за ЕУ, али сматра да се европске интеграције не смију користити као аргумент за централизовање овлашћења супротно Уставу БиХ - наведено је у извјештају и указано да лидери у БиХ треба да постигну договор о механизму координације, који је усклађен са дејтонском структуром БиХ и да буду објављени резултати пописа становништва.

Закључено је да БиХ, иако је оптерећена дубоким политичким подјелама, што је случај и у бројним другим земљама, годинама ужива у мирној и безбједној ситуацији.

- Не постоје безбједносне пријетње које би могле оправдати дјеловање Савјета безбједности на основу поглавља седам Повеље УН. Савјет безбједности треба да престане са примјеном мјера из тог поглавља. У супротном, то ће негативно утицати на напредак БиХ - пише је у извјештају.

Дан Републике

У прилогу извјештаја је и заједничка изјава политичких лидера РС о одлуци Уставног суда БиХ од 26. новембра 2015. године. Том одлуком је неуставним проглашен дио Закона о празницима РС, којим је прописано да се 9. јануар обиљежава као Дан Републике.

Кључне поруке из извјештаја

- Стабилност и напредак БиХ почивају на поштовању дејтонског устава, владавини права и нужној изградњи консензуса

- Судске и тужилачке институције БиХ морају бити реформисане

- Институције правосуђа БиХ злоупотребљавају овлашћења и подржавају одређене политичке странке

- Резултати пописа становништва морају бити објављени у складу са законом

- РС подржава кандидатуру БиХ за чланство у ЕУ и доношење механизма координације, који је усклађен са дејтонском структуром БиХ

- Нови директор SIPA кренуо у низ провокативних оружаних упада у полицијске станице и пословне објекте у РС у координацији са Судом БиХ и Тужилаштвом БиХ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана