Деценију чекају посао у неразвијеним општинама

Маријана Миљић
Деценију чекају посао у неразвијеним општинама

Бањалука - Становници Берковића најдуже у Републици Српској чекају на посао, у просјеку деценију, док житељи Станара посао проналазе најбрже, па до радног мјеста долазе за мање од годину.

Развијеност општине у којој траже посао показала се за становнике РС као један од пресудних фактора за проналазак посла. То показују и подаци Завода за запошљавање РС о просјечном чекању на посао у појединим локалним заједницама. Генерални просјек чекања на посао, ако се посматрају подаци са бироа, јесте пет година и осам мјесеци. Ипак у појединим локалним заједницама, махом неразвијеним и изразито неразвијеним, ситуација је знатно гора, па радно способно становништво без посла буде и дуже од деценију.

Такав случај је у Берковићима гдје је просјек чекања на посао чак десет година и један мјесец, а ову локалну заједницу прати Крупа на Уни, гдје незапослене од добијања радног мјеста у просјеку дијели девет година и четири мјесеца.

У Језеру становници на бироу проведу седам година и 11 мјесеци, а само који мјесец краће незапослени у Рудом, Оштрој Луци и Кнежеву.

Када је ријеч о најкраћем чекању на посао, прво мјесто заузимају Станари гдје незапослени на бироима проводе свега 11 мјесеци. Ова локална заједница једина је у РС гдје становници на посао чекају мање од годину.

Друго мјесто након најмлађе општине у РС заузима Прњавор гдје се на посао чека три године и четири мјесеца. На трећем мјесту листе са најкраћим чекањем на посао пласирао се град Требиње, а слиједе га Лакташи и Пелагићево.

У локалним заједницама у којима становници најдуже чекају на посао истичу да су свјесни проблема, али да због угашене привреде и немају много тога да понуде својим суграђанима, који их махом напуштају и селе се.

Начелница Језера Снежана Ружичић истиче да је неразвијена привреда главни разлог дугог чекања на запослење.

- Имамо проблем са појединим приватницима који су нам заузели простор индустријске зоне и ту смо блокирани. Само Петар Душанић заузео је 22 дунума пословне зоне и због његове спорне приватизације везане су нам руке - казала је Ружичићева, која очекује напредак о питању стварања бољих услова за привлачење привредника на подручју ове локалне заједнице како би повећали запосленост.

Дуже од седам година на посао чекају и становници Кнежева, а начелник ове општине Горан Боројевић нада се да ће тај просјек бити поправљен најавом которварошког "Дермала" да ће код њих отворити погон.

- Привреда је уништена. Договорили смо са "Дермалом" да отвори погон у Кнежеву у року од годину и по и запосли око 250 радника. Радимо и на другим пројектима привлачења инвеститора како бисмо смањили незапосленост - навео је Боројевић.

С друге стране, у локалним заједницама у којима становници прилично лако долазе до посла кажу да свакодневно раде на развијању привреде, привлачењу инвеститора, али и издвајању новца за подстицаје запошљавања и самозапошљавања.

- Оснивањем општине Станари запослен је велики број људи у јавном сектору, али на запосленост је утицало и отварање нових предузећа и инвестиције, као што је Термоелектрана "Станари". Издвајамо новац и за подстицаје за самозапошљавање и запошљавање нових радника. Недавно смо усвојили и правилник којим смо дефинисали разне олакшице за инвеститоре који дођу у општину и запосле људе са бироа. Улажемо много напора како би све водило ка смањењу броја људи који чекају на посао - казао је замјеник начелника Станара Денис Стевановић додавши да још има простора за подстицање запошљавања.

Много посла себи су задали и у Прњавору јер, како кажу, треба још доста радити да би ситуација у општини била добра за све њене грађане.

- Привредници у Прњавору запошљавају значајан број људи и отварају нова радна мјеста. У току је отварање нове пословне зоне чиме ће доћи до пада броја незапослених. Тиме ћемо додатно поправити слику о питању запошљавања - казао је начелник Прњавора Дарко Томаш.

Исте напоре улажу и у Требињу гдје становници на посао у просјеку чекају нешто дуже од четири године.

- Предузели смо низ мјера и направили акциони план запошљавања лица на бироу. Дефинисали смо програм којим су као приоритет обухваћене породице погинулих бораца и ратни војни инвалиди. Радимо и на мотивисању инвеститора да улажу у наш град, а све с циљем смањења броја незапослених - казао је градоначелник Лука Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана