Дарко Младић: Нада да ће механизам имати објективнији приступ

Срна
Дарко Младић: Нада да ће механизам имати објективнији приступ

Београд - Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, изразио је бојазан да постоји политички интерес да не дође до ревизије првостепене хашке пресуде његовом оцу, али да се нада да ће нове међународне околности довести до објективнијег приступа новог тијела - Механизма за међународне кривичне судове.

„Бојим се да постоји политички интерес да не дође до ревизије ове пресуде и да ју је неко и написао овакву, са намером за политичку употребу. Она правно у овом тренутку нема дејство, јер није правоснажна, али мислим да је била очигледна политичка позадина свега. Постојао је и напор да прочитају тај резиме, чак и ако им Ратко ту умре“, рекао је Дарко Младић за „Спутњик“.


Он каже да није било разлога да Хашки трибунал на крају свог мандата уради било шта друго, осим онога што је радио све вријеме.

„Хашки трибунал није допринео помирењу као што су најављивали да ће да допринесе. Чак ни они више не прихватају да је мисија требало да им буде помирење у региону, као што то пише у Резолуцији УН којом је овај суд формиран“, рекао је Дарко Младић.

Он је навео да је Хашки трибунал дискриминисао жртве, с обзиром на то да су људи који су убијали и одсијецали главе Србима ослобођени, док њихови команданти нису ни оптуживани, а камоли осуђени.

„Тако помирење неће бити“, рекао је Дарко Младић и додао да му се чини да одређени кругови који доносе овакве пресуде имају интерес да креирају и даље запаљиву ситуацију на Балкану, јер још немају потребан ниво контроле.

Он истиче да Балкан може да буде битан не само сам по себи, него и као могући „нож под грло“ Европи.

Дарко Младић је изразио наду да ће нова снага Русије, њена улога у свему овоме и јасни ставови руског Министарства иностраних послова, допринијети бољој контроли рада Механизма за међународне кривичне судове који сада наставља рад.

„Ова слика коју сте овде могли да видите чини ми се да је слика једног прошлог времена у коме је још могла да се види та доминација са Запада у реалности. Надам се да ће Кина, Русија и сличне земље које су већ виделе шта се нама десило и добро разумеле ову лекцију, предузети мере да се уравнотежи ситуација у свету да би овај катастрофални низ конфликата некако престао и да се донесе мир свету, јер ово даље произвођење нових криза и ратова неће добро донети свету“, рекао је Дарко Младић.

Он истиче да остаје да се види на који начин ће функционисати нови механизам за међународну правду.

„Хашки трибунал формиран у периоду доминација једне суперсиле, која је контролисала све и постављала онако како је она сматрала да треба да се мења међународно право. Надам са да ће нове међународне околности које се мењају великом брзином довести до једног објективнијег приступа овог новог тела са којим тек треба да се суочимо“, рекао је Дарко Младић.

Описујући сусрет са оцем непосредно по изрицању пресуде, Дарко Младић каже да је генерал Младић био љут, али да је ово и очекивао.

Он каже да је главни фокус сада на томе да се генералу Младићу сачува здравље и заштити живот.

„Сад ће бити јако битно да му што пре пружимо потребно лечење. Бојим се да, ако нам не омогуће да га лечимо како треба, неће још дуго издржати“, рекао је Дарко Младић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана