Да ли ће и када бити смањене плате функционерима на нивоу БиХ

Ведрана Кулага Симић
Да ли ће и када бити смањене плате функционерима на нивоу БиХ

САРАЈЕВО - Примања функционера на заједничком нивоу власти у БиХ, која мјесечно премашују и 6.000 марака, годинама изазивају љутњу код грађана и дијела стручне јавности те је далеко више оних који тврде да ти износи немају упориште у резултатима рада, а додатно боли, истичу, то што, осим плате, расте и број изговора зашто није могуће смањење тих примања.

Посљедња прича о платама политичара у институцијама БиХ затворена је прошле седмице у Парламенту БиХ. Након што су посланици у Представничком дому усвојили предложени закон који је предвиђао раст плата службеницима у заједничким институцијама, а не и политичарима, тај исти закон је пао у Дому народа у којем сједе представници истих странака које су у другом дому подржале исти приједлог.

Такав епилог је поново у жижу јавности вратио питање шта је потребно да се деси како би, према многим оцјенама, енормне мјесечне плате изабраних и именованих званичника на нивоу БиХ биле смањење, имајући у виду износ на који могу да рачунају запослени у јавном и реалном сектору у Српској и ФБиХ.

Бројне анализе аналитичара и невладиног сектора до сада су показале да су плате домаћих функционера, ако се узме у обзир основна плата, увећана и за бројне накнаде на које имају право, у рангу европских па и изнад тога.

Истовремено, записани су бројни покушаји да оне буду смањене, а добар дио тих приједлога није прошао сву парламентарну процедуру јер се углавном на њих гледало као популизам од стране владајућих, а неријетко се могло чути и да су им плате заштићене Уставом, да не могу бити мијењане у мандату и да је потребно системско рјешење које, ипак, нико не нуди годинама.

Тако ће, имајући у виду да су на посљедњем засједању делегати подржали само буџет, а не и предложени закон о платама и накнадама на нивоу БиХ, плате за неколико стотина марака бити веће и члановима Предсједништва, министрима те посланицима и делегатима због повећање основице са 535 на 630 марака.

На основу тога плате чланова Предсједништва прећи ће, према рачуницама, 6.000 КМ, министара око 5.300, колико и парламентараца, и то је само основна плата, без накнада.

Економски аналитичар Игор Гавран за “Глас Српске” истиче да се с једне стране пита да ли и они који формално подносе приједлоге за смањење примања искрено стоје иза истих или је ријеч о узајамном договору у смислу: “Хајде, ми ћемо предложити, а ви одбијте”, те на крају свима остају исте плате или буду чак и веће.

- Оно што је дефинитивно јасно јесте да ти износи немају оправдање у раду, неморално је, безобразно и не знам коју ријеч да искористим, а да и даље будем пристојан за овај план да се прво усвоји буџет, а онда одбије закон који је предвиђао исте основице за функционере - истакао је Гавран.

Не спорећи да је оправдано повећање плате службеницима, до чега је дошло, подвлачи да се то не може односити на оне на политичким функцијама “који нису ништа учинили да се инфлација обузда или живи боље”.

- Изговори се само понављају и заиста немам никакве наде да ће икада бити промијењено стање јер нема ни морала ни политичке зрелости да и­ко прихвати да није најважнији и да се одрекне таквих бенефиција - истакао је Гавран.

Не крије да често и приједлози за ограничења примања буду непотпуни и неадекватни, тако да се чини да и они који су предлагали, иако је идеја добра, или нису имали наде да ће приједлог бити усвојен или је све било у домену популистичког потеза да се прикажу бољима од оних других.

- Неки, као тврде, да приватно донирају дио својих примања, али све је то под упитником и није адекватна замјена за системско рјешење. Правдање Уставом је најсрамније од свега - закључио је Гавран.

Безобразлук

Економски аналитичар Зоран Павловић наводи да је фасцинантно у којој мјери изабрани функционери на нивоу БиХ немају никакав осјећај према свом раду, доприносу и платама које су далеко највеће у региону.

- Посљедња одлука у Дому народа не показује ништа друго него безобразлук према грађанима и запосленим у заједничким институцијама. Наши најодговорнији изабрани политичари апсолутно немају никакав однос према биједи у којој народ живи - рекао је “Гласу” Павловић и додао да су системска рјешења која с времена на вријеме спомињу ништа друго до замазивање очију народу и неоправдани изговори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана