Цвијановић: Владимир Путин познаје ситуацију у Републици Српској

Срна
Цвијановић: Владимир Путин познаје ситуацију у Републици Српској

Бањалука - Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је вечерас да је званична посјета Москви била веома успјешна, пријатељска и на добробит Српске.

Цвијановићева је истакла да предсједник Русије Владимир Путин апсолутно познаје ситуацију у Републици Српској, БиХ и југоисточној Европи.

"За Републику Српску је веома важно што смо разговарали са Путином. Предсједник Русије је апсолутно информисан о свим пројектима које проводе Република Српска и Русија", рекла је Цвијановићева за РТРС.

Према њеним ријечима, на састанку са Путином разговарано је и о реализацији пројекта "Јужни ток", као и о планском наступу привредника из Српске у Русији.

"На састанку је разговарано и о поплавама које су погодиле Републику Српску у мају ове године и помоћи коју нам је упутила Русија. Разговарали смо и о кредитним аранжманима, али и о осталим важним питањима", каже Цвијановићева.

Она је нагласила да је компанија "Зарубежњефт" значајан партнер за Републику Српску.

"Представници ове компаније су нам рекли да није опција гашење Рафинерије нафте у Броду. Проблеми постоје, али ћемо их рјешавати", каже Цвијановићева.

Она је поновила да су Русија и Српска опредијељене за реализацију пројекта изградње гасовода "Јужни ток".

Цвијановићева је навела да је заинтересованост за гас посебно изражена за бродску и рафинерију из Модриче, те да има и других потрошача који би радо били дио овако организованог начина снабдијевања гасом, због рационалности и еколошке димензије.

Она је подсјетила да је у Русији потписала споразум са "Гаспромом" о организованом начину гасификације, наводећи да је предност свега тога што се први пут, без посредника, може директно у Зворнику добити гас.

"Фабрика глинице Бирач, али и Зворник, заиста зависе од редовне испоруке гаса, а свједоци смо да је у прошлости било много проблема што није било те редовности. Битно је да обезбиједимо приступ гасу на адекватан начин без икаквог условљавања", каже Цвијановићева.

 Она је нагласила да ће то повећати ниво сигурности у снабдијевању гасом, те да је то једна од јефтинијих варијанти, јер има мање актера у процесу.

Премијер Републике Српске каже да је за Српску важна и испорука мазута, који користе многи субјекти, али и општине.

Она је истакла да је у Бањалуци увијек био проблем са гријањем, али да ће тај проблем бити ријешен у овој сезони гријања.

"Грађани у Републици Српској разумију важност посјете руководства Српске Русији, за разлику од појединих представника политичких партија који су све минимизирали", закључила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана