Цвијановић: Мора се знати безбједносна историја миграната

Срна
Цвијановић: Мора се знати безбједносна историја миграната

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да се мора знати безбједносна историја миграната и да се због њих мора знати како ојачати границу БиХ.

Цвијановићева је истакла да је велики проблем у смислу идентификације миграната који су опасни за безбједност јер неке државе неће да сарађују на том плану.

“Не може Српска сама да се носи са таквим проблемом ако на нивоу БиХ, која је задужена за границе и ова питања, шаље много проблематичних порука, а о чему је на сједници Предсједништва БиХ говорио и бивши министар безбједности Фахрудин Радончић. Дакле, имамо приступ о коме је он говорио и други који заступа политика СДА која се не супротставља стварима којима би се супротставила свака нормална земља. То вуче коријене из ратног и поратног периода када су многи са тих /исламских/ простора учествовали у протеклом рату, населили се у БиХ након њега, учествовали у терористичким актима широм свијета... То је озбиљан проблем”, указала је Цвијановићева.

Она је констатовала да је веома важно што је Република Српска правовремено донијела одлуку да се на њеној територији не могу правити сабирни или прихватни центри за мигранте гдје би се они задржавали дуже времена.

“Наша подршка може бити само хуманитарног карактера, што значи да им се обезбиједи храна, вода и слично и да се након тога транспортују на неке друге дестинације. Да тада нисмо донијели ту одлуку, вјероватно бисмо сада имали проблеме које има локално становништво на мјестима гдје се мигранти смјештају, од осјећаја несигурности због међусобних туча миграната, рањавања...”, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да Српска ипак није изолована од мигрантске кризе, јер је то проблем који је присутан у региону и шире. “Ми не можемо бити изоловани од таквог проблема, али важно је што не дозвољавамо да се они смјештају на подручје Републике Српске”, истакла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, симптоматично је да је међу мигрантима у посљедње вријеме све мање унесрећених породица, жена и дјеце, а све више младих мушкараца и оних у најбољим годинама живота.

Предсједник Српске је рекла да стручњаци за безбједност из тога веома лако извлаче закључке говорећи да у том погледу треба постојати посебна пажња.

Све што се тиче миграната, нагласила је Цвијановићева, је веома забрињавајуће посебно ако се има у виду да се на нивоу БиХ не раде неки послови који би требало да се раде.

“Такђе и земље ЕУ затвориле су своје границе за мигранте. Оно што бране у свој земљи, овдје се толерише, што је недопустиво. Проблем миграната је веома озбиљан због чега би сви требало да будемо забринути, јер све што се тиче миграната треба да брине”, оцијенила је Цвијановићева за Радио Републике Српске, додавши да је проблем веома озбиљан.

Говорећи о раду Уставног суда БиХ и одлукама о војној имовини, Цвијановићева је рекла да републичке институције користе правне инструменте који су јој на располагању како би била заштићена имовина Српске.

“Очито је да је овдје на сцени узурпација и отимачина одређених надлежности цијели низ година, а онда се зашло на терен имовине, власништва јер је то један од основих механизама да развластите ентитет. Оно што је још проблематично јесте да нико не реагује што неки Уставни суд умјесто да поштује Устав, ради мимо Устава и уставности. Посебно иритира и чињеница са аспекта кредибилитета и ауторитета тог суда да странци доносе одлуке у једној домаћој институцији, као и то да су на линији онога што су бошњачки политички циљеви и заједно с њима већински доносе одлуке”, нагласила је Цвијановићева.

Коментаришући састав Централне изборне комисије БиХ /ЦИК/ и помјерање термина локалних избора у БиХ, Цвијановићева је упитала на основу чега и зашто су помјерени избори, гдје то пише у Уставу, закону и да ли имају право да то одлуче?

“Уставни и Суд БиХ сигурно могу потврдити да овакав ЦИК, који је сам по себи упитан, нема право да мијења термин одржавања избора, и то нема везе са политичким партијама”, поновила је Цвијановићева, нагласивши да би сваки грађани требало да се запита да ли је нормално да неко изабран мимо процедура и конкурса буде члан ЦИК-а и доноси такве одлуке.

Она је додала да су чланови ЦИК-а проблематизовали и питање буџета и речено је да се тај новац може да обезбиједи, па су проблематизовали и питање корона па је речено да неке државе и сада организују изборе.

“То није објашњање и ви не можете сада да прописујете како ће бити у октобру. Можда ће бити боље, а можда горе. То ћемо видјети, али сама та конструкција у вези са ЦИК-ом и нових чланова који су као политичке фигуре убачени на мјеста која морају да буду апсолутно аполитична и професионална ми смо добили људе који нису ни аполитични ни професионални, већ су веома политични и политички постављени тамо”, констатовала је предсједник Републике.

Говорећи о ситуацији у Црној Гори, Цвијановићева је нагласила да је ситуација веома компликована и да ти проблеми нису корисни ни за једну ни за другу страну.

“Рационалан дијалог би мога да разријеши ту ситуацију. Жељела бих да се ситуација стабилизује и да се нико не осјећа угроженим, али је потребно доста искреног дијалога”, закључила је Цвијановићева.

Српска имала најмање отпуштених радника за вријеме епидемије

 

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је Српска, статистички посматрано, у односу на земље у окружењу и Федерацију БиХ имала најмање људи који су у периоду вируса корона остали без посла или привремено остали без радног ангажмана.
Цвијановићева је нагласила да је улога институција Српске била да у тој кризи поставља циљеве и на аналитички начин прати њихову реализацију и ефекте.

“Вјерујем да су ти ефекти и већи него у земљама у окружењу и у ФБиХ јер смо могли статистички пратити и видјети да смо имали у суштини неки најмањи број људи који су у овом периоду остали без посла или су привремено остали без радног ангажмана. Значи да су постигнути ефекти и циљ. Ипак, пред нама стоји највећи проблем - како вратити привреду у нормалне токове и редовно пуњење буџета с обзиром на обавезе према буџетским корисницима. У том смислу наравно да смо на добром путу, а један од начина јесте интервентна подршка која долази од ММФ-а”, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да ће угрожени сектори попут туризма и хотелијерства бити стимулисани и издавањем туристичких ваучера, те да је та иницијатива потекла од људи који раде у тим областима, а што је подржао њен кабинет у сарадњи са људима из Привредне коморе Српске.

“Укључено је било и ресорно министарство, а подршка је добијена и од Владе. Постигнут је двоструки циљ - да се сачувају поменути послови и санира штета у тим областима, али и да се грађанима на неки начин умање трошкови ако се одлуче да дио одмора проведу у Српској јер многи од њих неће одлазити на љетовања у иностране земље”, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је један од циљева на том плану промовисати све чиме Српска располаже у туристичком смислу с обзиром на тешку ситуацију у вези са вирусом и евентуалне ризике када је ријеч о одласцима у иностранство.

“Бројне су могућности и погодности које се нуде у Српској када је ријеч о породичном одмору, али и за омладину, пензионере и друге. Мислим да ће иницијатива бити успјешна и имати ефекте у дугорочном смислу. Нико не каже да не проведете одмор тамо гдје то можете да приуштите, али зашто да један његов дио не проведете у Српској”, навела је Цвијановићева.

Говорећи о скупштинском одбацивању спорне и по Српску штетне Резолуције о поштовању жртава фашистичких режима и покрета, претходно усвојене у Парламентарној скупштини БиХ уз подршку ПДП-а и СДС-а, Цвијановићева је оцијенила да је тај документ промашен и да је требало да буде озбиљнији са аспекта идентификације жртве и злочинца.

“Морао је садржавати јаке осуде свега што се дешавало и одређене поруке које не садржи. Није постигао суштински циљ. Дакле, повод је био одржавање блајбуршке мисе у Сарајеву, али ни то није осуђено адекватно и на прави начин. У првобитним верзијама се говорило да је то осуда злочина усташког режима, а касније се у ширем смислу говорило о антифашизму, жртвама фашизма и слично. Није послата порука која је требала да се пошаље, јер постоје силна стратишта и јасно је ко су били жртве, а о чему се не може стећи слика у спорној резолуцији усвојеној у Парламентарној скупштини БиХ”, нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да су на простору НДХ постојали и логори за дјецу, што у спорном документу није било видљиво.

“Чак су се и злогласни фашисти и нацисти згражавали над тежином и свирепошћу злочина усташких хорди на овим просторима у Другом свјетском рату. Тако свођење ситуације у спорној резолуцији не заслужују ни жртве, ни историја, нити прошлост, а ни наша будућност. Јер, морате разумјети прошлост да бисте могли исправно градити своју будућност”, рекла је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

Она је закључила да је било логично да Народна скупштина, која се раније озбиљно бавила поменутим темама, одбаци тај документ.

“Било је непотребно да се усваја било каква резолуција или документ тог типа на нивоу БиХ, а да не одрази стварно стање. Они који су надлежни, који су усвојили спорну резолуцију и били против одржавања спорне и штетне мисе, требали су да искористе све механизме и спријече одржавања таквог нечега. Али ни кантоналне ни федералне власти нису то третирале на прави начин. Мислим да је то од обавезе према жртвама више била политичка игра”, додала је Цвијановићева.

Она је поновила да документ који би у смислу спорне резолуције требало да буде дуг према жртвама, прошлости и обавеза да се такво нешто никада не деси, мора да садржи озбиљнију поруку, језик и квалификације, а поготово истину.

“Односно, да у смислу дочаравања поменутих страхота имате квалификацију и жртве и злочинца. Ако то вежете само за један догађај, ма како се сви неслагали с тим, то није довољно”, навела је Цвијановићева.

На питање да ли је усвајање спорне резолуције припрема за квалификовање злочина у Сребреници, Цвијановићева је навела да постоје верзије да је то на том плану прва степеница, након чега би услиједили одређени документи.

Када је ријеч о раду међународне комисије за истраживање догађаја из Сребренице у протеклом рату, Цвијановићева је рекла да се стручњаци из тих комисија озбиљно и професионално баве тим послом, избјегавајући политичке замке.

“Мислим да је било важно да се та комисија успостави”, рекла је Цвијановићева.

Када је ријеч о предстојећој редовној сједници Народне скупштине Републике Српске и Приједлогу измјена скупштинског Пословника о раду, Цвијановићева је истакла да се тиме не ограничавају права посланика и неће бити смањен демократски капацитет.

Она је нагласила да то није никакав окршај са демократијом, већ једноставно начин да се уведе више реда у парламент, а свако ће имати право да говори и никоме неће бити забрањено.

“Морају се увести редовнији токови у Народној скупштини и све што пише у новом Пословнику о раду није другачије од осталих парламената у Европи. Ствари се морају довести у ред и не спорим опозицији да ово тумачи другачије, али страшне ствари се дешавају у највишој законодавној институцији чиме се руши дигнитет ове институције”, рекла је Цвијановићева, која је и потпредсједник СНСД-а.

Она је констатовала да оно што се гледа у парламенту ван је сваког укуса и то се не може толерисати, јер је ријеч о разним простаклуцима, погрдним добацивањима и слично.

“То су веома приземне и некултурне ствари и то треба спријечити, а демократска права неће бити укинута”, нагласила је Цвијановићева. 

Цвијановић: Опрез и мјере заштите морају бити још на снази

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да нико не може бити оптимистични када је ријеч о порасту броја заражених вирусом корона, те да проблем постоји и да ће мјере опреза и заштите сигурно морати да буду још неко вријеме на снази.
Цвијановићева је истакла да је чињеница да ће институције спремно одговорити на све евентуалне изазове у случају експанзије заразе.

“Не знамо како ће се ствари одвијати у будућности, да ли ће бити другог таласа или не, али је важно да су институције у претходном периоду извукле многе поуке, посебно наш здравствени сектор и сигурна сам да ће моћи адекватно да се ухвате у коштац уколико и дође до другог таласа или експанзије заразе”, нагласила је Цвијановићева.

Предсједник Републике је оцијенила да је природно да су се грађани сада опустили након строге дисциплине која је била на снази два мјесеца, али без које не би било ни ефеката мјера, нити би резултати били такви какви јесу.

“Свакако да за то дугујемо и велику захвалност грађанима који су се придржавали свих предвиђених мјера. Сада смо се донекле опустили жељни повратка на неки стари начин живота, а са друге стране охрабрила нас је и чињеница да је све мањи и мањи број људи који немају тешку клиничку слику. Међутим, уколико би се ствари закомпликовале и ако би морале поново да се уводе неке рестриктивније мјере, сигурна сам да би грађани то испоштовали зато што је приоритет сачувати здравље и да би дисциплина опет порасла”, нагласила је Цвијановићева.

Она је навела да се никоме не свиђају бројеви који показају пораст случајеве заразе, али охрабрује чињеница да је све мање и мање лица која имају тежу клиничку слику, те да је углавном ријеч о лицима са благим или готово никаквих симптома.

Цвијановићева је указала да је проблем вируса корона дугорочан и да он остаје да се рјешава, јер нема начина да се спријечи, нити да се ефикасно лијечи с обзиром на чињеницу да нема ни вакцине ни лијека.

“То је глобални проблем и цјелокупно становништво мора да се прилагођава одређеним мјерама и стандардима, јер је проблем у томе што о овом вирусу има више непознаница него познаница, нема вакцине, ни лијека који је ефикасан и помоћу којег би се могао ријешити проблем. Све остаје на мјерама заштите које су мање више исте у свим земљама од забране кретања, физичког дистанцирања, забране окупљања...”, рекла је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

На питање да прокоментарише чињеницу да упркос свему што је власт добро радила током пандемије, опозиција је ипак нашла разлог за нападе у вези са јавним набавкама, Цвијановићева је рекла да задатак опозиције јесте да критикује и не може се очекивати да одају признање за било шта што уради власт, али сматра да би било политички корисније да су били заједно у кризним ситуацијама и да својим ангажманом покажу да су на располагању грађанима.

Цвијановићева је истакла да се опозиција у Српској није одлучили да то буде тако, него да се држе класичног опозиционог рада који се своди само на критику.

“Када је ријеч о јавним набавкама које су вршене током пандемије, наравно да институције знају свој посао и на који начин се ради у ванредној ситуацији, како се може доћи до медицинске опреме, заштитних одијела, маски и свега што је било потребно у том периоду. Тада је постојао проблем и на међународном тржишту са набавкама и сви су морали да буду упућени на једну адресу а то је била Кина”, истакла је Цвијановићева.

Она је поручила опозицији да ако имају неку замјерку да је нешто било нетранспарентно, за то постоје механизми а то је да се све провјери и испита.

“Колико знам надлежни органи и МУП су почели са провјерама и умјесто да спекулишемо најбоље је да надлежне институције све испитају и утврде”, истакла је Цвијановићева, додавши да и даље сматра да су биле добре све мјере које су предузеле институције Српске, односно Републички штаб за ванредне ситуације у сарадњу са министарствима. /крај/тп

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана