Ћук за "Глас Српске": Дјевојчицу смо извлачили четири сата, под рушевинама била седам дана

Јана Кезић
Ћук за "Глас Српске": Дјевојчицу смо извлачили четири сата, под рушевинама била седам дана

КАХРАМАНМАРАШ - Спасилачки тим Цивилне заштите Републике Српске извукао је данас из рушевина зграде у Кахраманмарашу живу дјевојчицу, која је била заробљена седам дана.

Потврдио је то за "Глас Српске" замјеник директора Цивилне заштите Српске Ненад Ћук.

- Сам процес извлачења трајао је минимално четири сата, а она је давала знак да је жива и заједно са колегама из АФАД-а смо је евакуисали - рекао је Ћук.

Објаснио је да су прокопали тунел кроз земљу и остваривали комуникацију све вријеме са њом.

- Јављала нам је да је жива и како смо схвaтили руке и ноге су јој биле слободне, али је био мали простор гдје се налазила. Након седам дана гледања грозота и катастрофе која је задесила турски народ, ово је данас напокон било нешто коначно позитивно - казао је Ћук за "Глас Српске".

Додао је да је ситуација у Турској и даље лоша, али им је овај случај улио наду за даље.

- Настављмо као и до сада да радимо сваки дан, као подршка турским колегама, а колико тачно остајемо не знамо. Све зависи од развоја ситуације, али бићемо ту колико год будемо били потребни и колико будемо могли помоћи у складу са својим могућностима - каже Ћук.

Испричао је да је Спасилачки тим Цивилне заштите Српске у кампу са свим другим екипама, те истакао да имају све што им је потребно, попут хране, пића и гријалица.

- Прва два дана било је заиста катастрофа, нису се могли снаћи и владала је паника, а сада већ Турска преузима контролу. Све је више полиције на улици, међународних тимова који долазе, стиже хуманитарна помоћ, кухиња са оброцима и топлим напицима су на сваком ћошку - рекао је Ћук, додајући да људи, који су у земљотресу остали без крова над главом, спавају у шаторима, испред својих зграда.

- Нико не може да се врати ни у зграде које нису оштећене, није дозвољен улазак. Дуго ће времена требати да се све очисти и да се настарали извуку из рушевина - нагласио је Ћук.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана