Ćuk za "Glas Srpske": Djevojčicu smo izvlačili četiri sata, pod ruševinama bila sedam dana

Jana Kezić
Ćuk za "Glas Srpske": Djevojčicu smo izvlačili četiri sata, pod ruševinama bila sedam dana

KAHRAMANMARAŠ - Spasilački tim Civilne zaštite Republike Srpske izvukao je danas iz ruševina zgrade u Kahramanmarašu živu djevojčicu, koja je bila zarobljena sedam dana.

Potvrdio je to za "Glas Srpske" zamjenik direktora Civilne zaštite Srpske Nenad Ćuk.

- Sam proces izvlačenja trajao je minimalno četiri sata, a ona je davala znak da je živa i zajedno sa kolegama iz AFAD-a smo je evakuisali - rekao je Ćuk.

Objasnio je da su prokopali tunel kroz zemlju i ostvarivali komunikaciju sve vrijeme sa njom.

- Javljala nam je da je živa i kako smo shvatili ruke i noge su joj bile slobodne, ali je bio mali prostor gdje se nalazila. Nakon sedam dana gledanja grozota i katastrofe koja je zadesila turski narod, ovo je danas napokon bilo nešto konačno pozitivno - kazao je Ćuk za "Glas Srpske".

Dodao je da je situacija u Turskoj i dalje loša, ali im je ovaj slučaj ulio nadu za dalje.

- Nastavljmo kao i do sada da radimo svaki dan, kao podrška turskim kolegama, a koliko tačno ostajemo ne znamo. Sve zavisi od razvoja situacije, ali bićemo tu koliko god budemo bili potrebni i koliko budemo mogli pomoći u skladu sa svojim mogućnostima - kaže Ćuk.

Ispričao je da je Spasilački tim Civilne zaštite Srpske u kampu sa svim drugim ekipama, te istakao da imaju sve što im je potrebno, poput hrane, pića i grijalica.

- Prva dva dana bilo je zaista katastrofa, nisu se mogli snaći i vladala je panika, a sada već Turska preuzima kontrolu. Sve je više policije na ulici, međunarodnih timova koji dolaze, stiže humanitarna pomoć, kuhinja sa obrocima i toplim napicima su na svakom ćošku - rekao je Ćuk, dodajući da ljudi, koji su u zemljotresu ostali bez krova nad glavom, spavaju u šatorima, ispred svojih zgrada.

- Niko ne može da se vrati ni u zgrade koje nisu oštećene, nije dozvoljen ulazak. Dugo će vremena trebati da se sve očisti i da se nastarali izvuku iz ruševina - naglasio je Ćuk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana