Ћук за „Глас“ из разореног Кахраманмараша: Боримо се за сваки живот

Ведрана Кулага Симић
Спашавање у Кахраманмарашу
Foto: Анадолија | Спашавање у Кахраманмарашу

КАХРАМАНМАРАШ- Тешко је ријечима описати стравичне слике којима свједочимо. Посљедице се у овом моменту не могу сагледати. Траје борба за сваки живот.

Каже ово за „Глас Српске“ вршилац дужност замјеника директора Републичке управе цивилне заштите Ненад Ћук који је дио специјалистичког тима за трагање и спасавање из рушевина Републичке управе цивилне заштите који је Република Српска послала у Турску, земљу у којој број страдалих и повријеђених расте из часа у час.

Екипа из Српске  налази се у Кахраманмарашу, граду који је био у епицентру потреса. У граду на југоистоку Турске са колегама из турске Управе за ванредне ситуације (АФАД) чланови тима из Српске обилазе насеља која су сравњена са земљом.

-Колеге раде без престанка. Све је и даље веома трусно. Ни тло још не мирује. Цијели дан се осјетило подрхтавање, људи су узнемирени. Гдје год се окренемо, свуда су рушевине око нас. Спасиоци извлаче тијела, допиру до нас вапаји оних који још дишу испод бетона  - каже Ћук.

Истиче да цијели дан извлаче настрадале.

- Ако се негдје чује глас, иде се прво тамо, али морамо да водимо рачуна о безбједности наших тимова. Људи нас заустављају на улицама, дозивају и указују да је неко њихов заробљен испод рушевина које су свуда. Катастрофа, али ту смо да дамо свој максимум – поручио је Ћук.

Подсјећајући да свједоче траговима најразорнијег земљотреса у последњих 100 година, истича и да су у мјесту гдје је срушено око 950 објеката на екстремној хладноћи.

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић изјавио је Срни да се чују са члановима овог тима из минута у минут.

-Посљедња порука у мом телефону је да имају назнаке да у мјесту у којем раде под рушевинама има живих и да су успјели да остваре контакт. Затражили су помоћ радних машина - рекао је Новитовић.

Он је навео да данас путује у Турску и предводиће нову екипу и конвој помоћи из Српске са додатном опремом за самоодрживост спасилачког тима на терену, јер раде у тешким временским условима на температури од минус 20 степени Целзијусових.

Новитовић је рекао да ће опрема бити достављена копненим путем и очекује да 3.000 километара пређу за 36 часова.
Подсјетио је да је због тешке ситуације одлучено да спасилачки тим отпутује авионом, а да опрема буде допрељена на овај начин.

-Возимо шаторе, гријалице, топове за загријавање, агрегате, монтажне кревете, медицинску опрему и лијекове. Овај пут смо због хитности и брзине реаговања примијенили нестандардни модел пружања помоћи, односно да наш тим буде што прије на терену - додао је Новитовић.

Он је рекао да су данас у Турску упућена три тима Цивилне заштите - из Бањалуке, Угљевика и Лукавице, те да ће им се придружити тим спасилаца из Брчко дистрикта.

Новитовић је навео да је спасилачки тим из Српске отпутовао у Анкару, након тога је турским војним авионом пребачен у Кахраманмараш, а у кампу бораве са спасилачким тимом Руске Федерације.

-Наша јединица је максимално искориштена и извршавају задатак који им је повјерен - истакао је Новитовић.

Припадници Цивилне заштите Републике Српске оспособљени за помоћ у санирању штете од природних катастрофа допутовали су јуче у турски град Кахранманмараш у којем је више од 940 зграда срушено у разорном земљотресу.

У Сирији је, према подацима Сиријске новинске агенције, погинуло 1.262 људи, а повријеђено 2.285.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана