Чубриловић: Кочићева борба за правду актуелна и данас

Срна
Чубриловић: Кочићева борба за правду актуелна и данас

Бањалука - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је вечерас у Бањалуци да је борба књижевника Петра Кочића за правду и националну свијест актуелна и данас.

"Свједоци смо да наш народ не може да оствари своја права по многим питањима, те се надам да ће и данашње и будуће генерације знати слиједити Кочићеву мисао и дјело", рекао је Срни Чубриловић, који је присуствовао свечаној академији под називом "Горостас Кочић", у оквиру 51. Кочићевог збора.


Предсједник Завичајног удружења "Змијање" из Бањалуке Витомир Поповић рекао је да је и Република Српска грађена под Кочићевом поруком да је онај ко искрено и страсно љуби истину слободу и отаџбину, презрен и гладан као пас.

"Само велики као што је Кочић у прошлости, пишу нама за садашњост и будућност", рекао је Поповић на свечаној академији у Народном позоришту Републике Српске.

Он је позвао присутне да дођу на сутрашњу централну манифестацију у оквиру Кочићевог збора, која се одржава у Стричићима на Мањачи.

Поповић истиче да ће сутра бити одржан "референдум посвећен књижевности" као увод у референдум народа о Дану Републике.

На свечаној академији посвећеној Кочићу о његовом лику и дјелу говорио је професор Мило Ломпар, писци су читали своја дјела, а одигран је и пригодан драмски комад.

Свечаној академији присуствовао је и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, те представници политичког и јавног живота Српске.

Књижевник Петар Кочић рођен је у Стричићима 29. јуна 1877. године, а умро је прије 100 година, у Београду, на данашњи дан 1916. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана