Чубриловић-Хенеси: Из Устава РС брисати смртну казну

Агенције
Чубриловић-Хенеси: Из Устава РС брисати смртну казну

Бањалука - Народна скупштина Републике Српске (РС) опредијељена за поштовање стандарда које подразумијева чланство у Савјету Европе и основних принципа парламентарне демократије, изјавио је данас предсједник НСРС Недељко Чубриловић током разговора са шефицом Канцеларије Савјета Европе у Босни и Херцеговини Мери Ен Хенеси.

Чубриловић очекује да ће овај сазив парламента РС радити што је могуће ефикасније како би се доносили добри и проводиви закони, саопштено је из Народне скупштине РС.

''РС је организованији дио БиХ и ефикаснија у доношењу и спровођењу свих аката који су у интересу наших грађана'',  рекао је Чубриловић и изразио спремност за рјешавање свих отворених питања укључујући и доношење амандмана на Устав РС, којима се укида смртна казна, а за које је раније била обезбијеђена двотрећинска скупштинска већина али је њихово усвајање "заустављено од стране представника Бошњака у Вијећу народа РС".

Чубриловић и Хенеси сагласили су се на састанку у Бањалуци и да је потребно наставити успостављену сарадњу између РС и БиХ с Савјетом Европе.

Хенеси је као позитиван примјер истакла чињеницу да је РС завршила формирање свих органа власти након општих избора и да је донијела најзначајније документе за несметано функционисање институција у 2015. години.

Она је данас у Бањалуци у одвојеном сусрету разговарала и с министром правде РС Антоном Касиповићем о процесу реформе правосуђа у складу са стандардима Савјета Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана