Чубриловић: Хаг не гледа све једнако

Срна
Чубриловић: Хаг не гледа све једнако

Бањалука - Предсједник Народне Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да се нада да пресуда генералу Ратку Младићу у Хашком трибуналу неће бити посљедња изречена пресуда и да ће одбрана генерала Младића имати прилику да доказује даље његову невиност.

Говорећи о изрицању пресуде бившем команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу пред Хашким трибуналом, Чубриловић је рекао да је то само још један показатељ како се овдје гледа на протекли грађански рат, да су Срби одговорни и криви за много шта, па чак и за оно у чему нису ни учествовали, нити су били судионици и свједоци тога.


"Тај Хаг не гледа све једнако и то је очигледно и доказано више пута", оцијенио је Чубриловић.

Он је рекао да су Срби осуђени на неколико десетина пута веће затворске казне у односу на остале народе, те нагласио да се не може никако рећи да је у грађанском рату само једна страна имала толико пута већу кривицу.

Начелник Генералштаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић ухапшен је у Србији и изручен Хагу у мају 2011. године, а суђење му је почело у мају 2012. године.

Хашки трибунал изрећи ће у сриједу, 22. новембра, пресуду генералу Ратку Младићу, оптуженом за ратне злочине током посљедњег рата у БиХ.  

Историја двадесетог вијека бурна за српски народ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је данас у Бањалуци да је историја 20. вијека за српски народ и овај простор била веома бурна те изразио наду да се историјске грешке више неће понављати.
Чубриловић је прије почетка свечане академије у Банском двору поводом обиљежавања Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године навео да је 1918. година такође значајна за овај простор и за српски народ, да се све више не би понављало.

"Овакве догађаје треба обиљежавати. Мислим да је добро што и на овај начин поклањамо пажњу уласку српске војске у Бањалуку. Надам се да више нећемо понављати историјске грешке и да нећемо имати потребе да ослобађамо наш град", рекао је Чубриловић.

Он је истакао да се ослобађање Бањалуке у Првом свјетском рату поклапа са одлукама из 1995. године, односно са Дејтонским мировним споразумом, истичући да је то још један показатељ да се није размишљало када су рађене неке ствари у 20. вијеку.

"Надам се да ће историја као учитељица живота бити на услузи српском народу и да неће ићи из грешке у грешку - да неће губити своје становништво, да неће имати потребе за ратовима, да ће све ствари рјешавати на цивилизован начин, преговарачким поступцима. Тај капацитет српски народ има и ја се надам да ће се тога држати", рекао је Чубриловић.

Он је говорећи о значају и важности Дејтонског мировног споразума рекао да он има једну важну одредницу, а то је да је донио ипак мир на ове просторе.

"Какав-такав, али мир", рекао је Чубриловић.

Он је навео да је Дејтонски споразум имао добра рјешења за Републику Српску и БиХ, додавши да је тај документ дерогиран у многим питањима.

Чубриловић је рекао да су високи представници доносили неуставне и незаконите одлуке, примјењивали их и спроводили посредством разних парламената у БиХ и легализовали их.

Према његовим ријечима, Дејтонски мировни споразум и оно што је сад у примјени у БиХ нису баш у сагласности једно са другим.

Он је рекао да Република Српска и српски народ морају да изражавају своје настојање - поштовање Устава и Дејтонског мировног споразума.

"Мислим да је то рјешење за цијелу БиХ и што се прије вратимо тим рјешењима, прије ћемо се окренути рјешавању реалних проблема грађана БиХ, а то значи рјешавање проблема у реалном сектору, проблема за младе људе, у запошљавању, социјалних проблема и то је оно што треба да буде у фокусу свих наших интересовања", рекао је Чубриловић.

Он је изразио бојазан за судбину Републике Српске и БиХ уколико се буде и даље ишло на урушавање Дејтонског споразума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана