Црнадак и Дачић отворили нову зграду Амбасаде БиХ у Београду

Срна
Црнадак и Дачић отворили нову зграду Амбасаде БиХ у Београду

Београд - Министри иностраних послова БиХ Игор Црнадак и Србије Ивица Дачић отворили су у Београду нову зграду Амбасаде БиХ, истичући да је то још једна у низу потврда добрих односа БиХ и Србије, али и жеље да се трајно изграде добри односи двије земље.

Нова зграде Амбасаде у власништву БиХ коштала је око 750.000 евра. Налази се у Улици генерала Анрија 37, у београдском насељу Вождовац.

Нова зграда Амбасаде БиХ има три спрата, од којих се у приземљу налази Конзуларно одјељење, док је на остала два спрата дипломатски дио и војни аташе.

Церемонији отварања нове зграде Амбасаде присуствовали су предсједник СДС-а Вукота Говедарица, предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић, замјеник предсједавајућег Представничког дома БиХ Младен Босић, као и високи функционери из Србије и БиХ, те амбасадори и други представници дипломатског кора.

Савјет министара БиХ раније је донио одлуку о куповини некретнина за потребе амбасада БиХ у Београду и Загребу.

Претходну зграду Амбасаде, која се налазила у центру града, у Крунској улици, БиХ је изнајмљивала од Србије.  

Поправљање односа у два правца

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је вечерас у Београду да Србија и БиХ морају бити усмјерене на поправљање односа у два основна правца, од којих један иде из Београда ка Сарајеву, а други је повезивање Републике Српске и Србије.
Црнадак је истакао да је важно да се српско-бошњачки дијалог и дијалог Београда и Сарајева унаприједи, да дође до већег повјерења, искрености и спремности на заједништво у наредном периоду, те да је, на основу оног што се може чути од предсједника Србије Александра Вучића и власти у Београду, увјерен да ће то и бити.

Он је у обраћању на отварању нове зграде Амбасаде БиХ у Београду рекао да су специјални односи Републике Српски и Србије дуго посматрани као препрека развоју односа Србије и БиХ, што је потпуно погрешно.

Црнадак је нагласио да у тим везама има доста емотивног јер је ријеч о истом народу, те истакао да то мора бити додатни стуб у односима Србије и БиХ.

Он је рекао да полако сазријева вријеме и да су и у БиХ, Републици Српској, Федерацији БиХ, као и у Србији сви схватили да будућност треба бити у фокусу њиховог дјеловања.

Црнадак је истакао да Србију и БиХ вежу идентични спољно-политички циљеви и велика подршка њихових грађана уласку у ЕУ.

"Ми очекујемо да идемо утабаном стазом наших пријатеља из Србије. Увјерен сам да ће европски оквир дефинитивно ставити тачку на све лоше ствари из прошлости у цијелом региону", додао је Црнадак.

Он је рекао да Србија и БиХ морају наставити у добром правцу путем развоја, боље комуникације, већег разумијевања, путем који ће оставити иза све ружне, лоше ствари, те изразио увјерење да у будућности слиједи још много заједничких пројеката, позитивних ствари између народа Србије и народа који живе у БиХ.

Амбасадор БиХ у Србији Лазар Миркић изразио је задовољство отварањем нове зграде Амбасаде БиХ, подсјећајући да у Србији живи велики број људи из БиХ и оних који су поријеклом из БиХ, гдје се школују, лијече, тргују и послују.

Он је рекао да су односи Србије и БиХ сваки дан све динамичнији и свестранији, чему значајно доприносе амбасаде Србије у БиХ и БиХ у Србији, као и политике и политичари са обје стране границе.

Нова зграда Амбасаде за што боље међусобне односе

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је вечерас да вјерује да ће отварање нове зграде Амбасаде БиХ у Београду бити још један корак даље у успостављању што бољих међусобних односа.
"Лично се залажем за јачање наших политичких и економских односа", рекао је Дачић у обраћању на отварању нове зграде Амбасаде БиХ у Србији.

Он је подсјетио да је у БиХ српски народ један од три конститутивна народа, а да један од два равноправна ентитета носи назив Република Српска, због чега Србија има посебан додатни интерес да развија што боље односе са БиХ.

Дачић је рекао да у вријеме великих изазова, када је од суштинске важности увидјети да заједничка прошлост треба да спаја, а не да раздваја, са задовољством може констатовати да односи двије земље и традиционално пријатељство, као и блискост грађана, представљају примјер добросусједства у региону западног Балкана, што је један од приоритета спољне политике Србије.

Он је подсјетио да још нема ауто-пута Београд-Сарајево, те истакао значај инфраструктурног повезивања, изградње брзих пруга, ауто-путева, али и даљег развоја економских односа.

Дачић је рекао да је битно да се сва отворена питања из прошлости рјешавају дијалогом, а да се гледају заједнички интереси у будућности.

"Прошлост се не може измијенити, али можемо садашњост и будућност и на томе треба заједнички да радимо", рекао је Дачић.

Он је навео да нова зграда Амбасаде представља мост сарадње Србије и БиХ.

"Желим да у ову кућу не долазим да се уписујем у књигу жалости, него да буде на радост свих", истакао је Дачић.

Министри иностраних послова БиХ Игор Црнадак и Србије Ивица Дачић отворили су у Београду нову зграду Амбасаде БиХ.

Нова зграде Амбасаде у власништву БиХ коштала је око 750.000 евра. Налази се у Улици генерала Анрија 37, у београдском насељу Вождовац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана