Човић: Подршка стратегији УН за борбу против тероризма

Срна
Човић: Подршка стратегији УН за борбу против тероризма

Сарајево - БиХ пружа подршку пуном остваривању Стратегије УН за борбу против тероризма, као и активностима Комитета за борбу против тероризма, чије досадашње активности већ дају резултате на јачању међудржавне сарадње и подизању спремности појединих држава чланица у том подручју, поручио је предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић у Њујорку.

Човић је, обраћајући се данас на Генералној дебати засједања Генералне скупштине УН, истакао да су тероризам и насилни екстремизам, без икакве сумње, најозбиљнији изазов са којим се свијет данас суочава.

"БиХ је чланица Глобалне коалиције за борбу против жИсламске државеж коју предводи САД и која је успостављена 2014. године, те се сврстала у групу земаља које пружају материјалну помоћ Влади Ирака у овој борби", напоменуо је Човић.

Он је подсјетио да је БиХ, као предсједавајућа Савјета Европе, водила активности и акције ове организације у борби против тероризма, посебно на јачању правног оквира, у складу са одредбама резолуције Савјета безбједности.

"Значајан корак напријед у борби против тероризма је усвајање Додатног протокола Конвенције Савјета Европе о спречавању тероризма од Одбора министара Савјета Европе", рекао је Човић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ нагласио је да УН неспорно представљају гарант колективне одговорности и безбједности, првенствено већим коришћењем потенцијала превентивне дипломатије и медијације, чврстих и брижно планираних мандата мировних операција, као и инструмената за изградњу трајног мира.

Он је истакао да БиХ подржава све активности и мировне иницијативе усмјерене ка превенцији конфликата и даје активан допринос колективној безбједности на глобалном плану.

Предсједавајући Предсједништва БиХ рекао је да није упитна опредијељеност БиХ за пуно поштивање људских права и основних слобода јачањем демократије, мултикултуралног дијалога и уважавањем националних, културних и вјерских различитости.

Велики значај, навео је Човић, БиХ придаје и регионалној сарадњи, у оквиру које је у потпуности предана изградњи добросусједских односа на начелима пријатељства и отворености.

"Посљедице глобалних климатских промјена у БиХ смо осјетили прошлогодишњим разорним поплавама у којима су бројни грађани били присиљени да напусте своје домове", рекао је Човић.

Он је напоменуо да БиХ, као и остале земље чланице УН, полаже наде у Конференцију о климатским промјенама УН, која ће бити одржана у Паризу у децембру.

"Свима нам је јасно да ће се УН морати мијењати, да би и даље били у стању одговорити на наше, све комплексније, упите и очекивања. Ова годишњица је због тог разлога уједно прилика за славље, за критично сагледавање, али и реафирмацију вриједности садржаних у Повељи УН", рекао је Човић.

Закључујући обраћање, Човић је истакао да БиХ остаје у потпуности предана најзначајнијим идеалима слободе, достојанства и економског развоја за свако живо биће на планети, како на вањском, тако и на унутарашњем плану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана