Човић: Одуговлачење око формирања власти у ФБиХ више нема смисла

Срна
Човић: Одуговлачење око формирања власти у ФБиХ више нема смисла

Мостар - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да ће, уколико у овој седмици не буде договора о формирању власти у Федерацији БиХ, коалиционе партнере позвати да виде како даље.

"Мени су неке ствари ту чудне, али да не испадне да се ја ту нешто чудим. Ми у овој седмици морамо имати одговор на то питање, а ако не, онда ћу позвати партнере с којима смо све скупа договарали да видимо шта даље, више нема смисла", рекао је Човић новинарима у Мостару након сједнице Предсједништва ХДЗ-а БиХ.

Он је навео да се дошло у ситуацију да се спекулише када се, уопште, може формирати власт у ФБиХ.

"Данас расправљамо како у Клубу Срба у ФБиХ имамо 13 делегата, као да прије два мјесеца нисмо знали колико је из ког кантона могуће изабрати делегата у клубове Срба, Хрвата и Бошњака. То мора хитно бити ријешено, јер сада се оставља доста простора за спекулацију. Ако смо знали ту математику, по њој смо морали бирати своје партнере за структуру власти", рекао је Човић.

Лидер ХДЗ-а БиХ је нагласио да је за ту странку изузетно битно да одмах буде формирана власт у ФБиХ, наводећи да садашња извршна власт "грубо злоупотребљава технички мандат".

Човић је поновио да странке окупљене око Хрватског народног сабора желе да партиципирају у Савјету министара БиХ са три министра и четири замјеника, у Влади ФБиХ са пет хрватских министарских мјеста, плус једно српско.

Он је објаснио да власт у неким кантонима још није формирана, јер се чека да ствари буду дефинисане на вишим нивоима због страначког кадровања.

"Када буду усаглашени кадрови за мјеста министара и замјеника министара у ФБиХ и БиХ, паралелно би требало да буду позната имена и кантоналних премијера и цјелокупне извршне власти", додао је Човић.

Одговарајући на питање о одласку члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића у Ријад, Човић је рекао да нема шта да коментарише, додајући да је Изетбеговић уз сагласност осталих чланова Предсједништва БиХ отпутовао да изрази саучешће поводом смрти краља Саудијске Арабије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана