Човић: Хрватима Шмитово наметање неприхватљиво, преиспитати ову непотребну одлуку

ГС
Човић: Хрватима Шмитово наметање неприхватљиво, преиспитати ову непотребну одлуку

САРАЈЕВО - Измјене Изборног закона БиХ које је наметнуо Кристијан Шмит су за представнике Хрватског народног сабора (ХНС) у БиХ потпуно непотребне и неприхватљиве, изјавио је за Фену предсједник ХНС-а БиХ Драган Човић.

Истиче да ове, ничим изазване реакције ОХР-а, долазе само пар дана након позитивних извјештаја из ЕУ према БиХ, гдје су снажно наглашени једногодишњи позитивни резултати извршне и законодавне власти у БиХ. Ова одлука, додаје, потпуно то негира.

-Без икакве потребе, високи представник намеће 114 измјена Изборног закона чиме се поништавају сви позитивни учинци на нашем европском путу. Овим наметањем компромитују се и сви досадашњи позитивни учинци парламентарне већине и ставља под знак питања њихов будући заједнички рад. Посљедице оваквих наметања у овом тренутку могу бити несагледиве за интреграцијске перспективе и европску будућност БиХ.

-Зато позивамо ОХР и чланице Савјета за примјену мира (ПИК) да преиспитају ову одлуку и у цјелини сагледају њезине посљедице - наглашава Човић.

Додаје да су забрињавајуће изјаве политичких лидера везано за ове наметнуте одлуке, из којих се јасно ишчитава видно одступање од до сад утврђених заједничких стајалишта, а што је најгоре, препознаје се јасна подјела по националној основи.

-Наметање овог и било којих других закона успоставља праксу којом се обесмишљава улога парламента и демократских изборних представника, што је срж демокрације. Стога позивамо све носитеље власти, без обзира на различито промишљање око наметнутих одлука, да у складу са Уставом БиХ и највишим демократским стандардима легитимно изабрани представници доносе одлуке и предводе политичке процесе у БиХ - поручио је предсједник ХНС-а.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана