Човић: Бошњаци ће учинити све да задрже могућност избора двојице чланова Предсједништва

Срна
Човић: Бошњаци ће учинити све да задрже могућност избора двојице чланова Предсједништва

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић изјавио је да се у БиХ без измјене Устава може доћи до адекватних измјена изборног законодавства, без обзира на то какав модел примијенили, те ставио до знања да ће бошњачка страна учинити све да задржи могућност избора двојице чланова Предсједништва.

"На тај бисмо начин могли да спроведемо изборе, ако се то жели", рекао је Човић након посјете чланова Предсједништва БиХ Бриселу.

Он је додао да је јасно ставио до знања да ће бошњачка страна чинити све да задржи могућност избора двојице чланова Предсједништва, те да ће покушати опструисати било какав договор.

Човић је рекао за "Вечерњи лист" да је и на састанку са предсједником Европске народне партије Жозефом Долом и високим представником ЕУ за спољну и безбједносну политику Федериком Могерини нагласио да је за ХДЗ, чији је лидер, императив да се обезбиједи народни легитимитет при бирању чланова Предсједништва и Дома народа.

Према његовим ријечима, у наредних 10 дана међународна заједница организоваће у Сарајеву састанак на коме ће са стручњацима бити расправљано о томе да ли треба мијењати Устав ако се мијења начин бирања чланова Предсједништва или избора Дома народа у Федерацији БиХ.

Човић је рекао да је на састанцима у Бриселу бошњачка страна тврдила да је немогуће без измјене Устава доћи до рјешења за Изборни закон, док је хрватска страна тврдила да рјешење мора бити пакет – Дом народа и Предсједништво, јер је то, како је истакао, једини начин да хрватски народ бира своје представнике.

"Нећемо улазити ни у какве разговоре, а да не заштитимо позицију конститутивног народа", нагласио је он.

Човић је додао да је то потребно ријешити у наредна три мјесеца. "У супротном ћу додатно мобилизирати хрватски народ како бих га упозорио на то шта ради бројнији народ", рекао је Човић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана