Чисти рачуни прије исписа из књиге држављана

Маријана Миљић Бјеловук
Чисти рачуни прије исписа из књиге држављана

САРАЈЕВО - Грађани који се одричу држављанства БиХ мораће убудуће да достављају и потврде да немају никаква дуговања према надлежним институцијама у земљи.

Наведено је то у Правилнику о поступку престанка држављанства БиХ путем одрицања, који је скројило Министарство цивилних послова, а који се тренутно налази у фази консултација.

У Министарству цивилних послова навели су да је потребно уредити услове и начин спровођења поступка престанка држављанства БиХ путем одрицања из разлога што Закон о држављанству није дефинисао начин тог поступка, потребну документацију и поступање надлежних.

Такође планом интегритета Министарства цивилних послова БиХ за период од 2022. до 2026. година Сектор за држављанство и путне исправе обавезан је да предложи интерни акт којим ће бити регулисан поступак престанка држављанства БиХ путем одрицања.

Поменутим правилником наведено је ко све може поднијети захтјев за одрицање од држављанства БиХ, али и подвучено да дијете старије од 14 година мора дати писмену сагласност. Такође, у поменутом документу наведена је и обимна документација коју ће грађани убудуће морати доставити ако желе да се одрекну држављанства БиХ.

Они који се одлуче на тај потез мораће, између осталих, доставити и нова документа, односно увјерење да не посједују возачку дозволу надлежних министарстава унутрашњих послова, али и потврду о измиреним директним пореским обавезама.

- Пракса је показала да бивши држављани иза себе остављају неплаћене порезе, неријешене судске спорове и потраживања те моментом престанка држављанства постају недоступни или тешко доступни органима БиХ - наведено је у правилнику.

Истим документом прецизирано је и у којем року грађани могу преузети рјешење о одрицању од држављанства БиХ.

- Предложен је рок од двије године за преузимање рјешење, с обзиром на то да је било случајева у којима странке годинама не преузму рјешење, а истекне им гаранција за стицање држављанства друге године, као и сва достављена документа у том поступку - наведено је у правилнику.

Они који се одлуче да се одрекну држављанства БиХ морају платити таксу од 200 марака ако стичу држављанство држава бивше СФРЈ, а они који стичу држављанство других држава морају да дају 800 КМ у те сврхе.

Према подацима Министарства цивилних послова БиХ од 1. јануара 2017. године до 25. августа држављанства БиХ одрекле су се 23.493 особе. Ти подаци, које је добио посланик Српског клуба у Представничког дому парламента БиХ Милан Петковић су забрињавајући. Након тога затражио је и хитну реакцију надлежних.

- То значи да је БиХ остала без једног града величине Јајца или Српца. Потребне су нам хитне сједнице представничких и извршних тијела на ентитетском и нивоу БиХ на којима ће једина тачка дневног реда бити мјере демографске политике - рекао је Петковић. Нагласио је да је потребно подстаћи повећање наталитета, али и увести мјере за олакшање живота и останак грађана на овим просторима.

Најскупљи у региону

Такса за одрицање од држављанства БиХ која досеже износ од 800 марака је највиша у региону. Постојала је и иницијатива прије двије године да буде смањен тај намет, али она није добила зелено свјетло. Иницијатор те идеје била је бивши посланик Представничког дома Парламента БиХ Мирјана Маринковић-Лепић.

- Приликом разматрања те иницијативе постојала су два размишљања. Моје да земља не треба да зарађује на томе, а друго је било да не треба да олакшавамо одлазак. Међутим онај ко је наумио да промијени држављанство он ће то урадити без обзира на износ таксе - казала је раније “Гласу” Маринковић-Лепић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана