ЦИК: Додик предсједник Српске, Прањић и Дураковић потпредсједници

ГС
ЦИК: Додик предсједник Српске, Прањић и Дураковић потпредсједници

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ донијела је данас у Сарајеву допунску одлуку о утврђивању и објављивању резултата Општих избора у БиХ 2022. године према којој је потврђено да је кандидат СНСД-а Милорад Додик освојио највише гласова на изборима за предсједника Републике Српске одржаним 2. октобра.

Овом одлуком прецизирано је да је на изборима за потпредсједника Републике Српске из реда Бошњака највише гласова освојио Ћамил Дураковић, а из реда Хрвата Иван Бегић, али је касније речено да је умјесто Бегића побједник ипак Давор Прањић.

Одлуку о утврђивању резултата ЦИК је донио након што је по његовој наредби од 10. октобра извршено контролно бројање гласова на изборима за ниво предсједника и потпредсједника Републике Српске.

Против одлуке гласала је само члан Вања Бјелица Прутина.

Усвајању одлуке о утврђивању и објављивању резултата претходило је усвајање Извјештаја Главног центра за бројање о извршеном контролном бројању и Извјештаја контролора за транспорт, руковање и складиштење гласачких листића и осталог изборног материјала.

Претходно је комисија усвојила  Извјештај Главног центра за бројање у којем су наведене бројне неправилности током изборног процеса, али већина чланова ЦИК-а става је да оне нису утицале на изборни резултат када је ријеч о избору предсједника Републике Српске.

Према томе, понављања избора неће бити ништа.

Члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина истакла је на данашњој сједници ЦИК-а да нема дилеме ко је побједник за ниво предсједника Српске након контролног бројања, а то је Милорад Додик.

- Треба му ићи у прилог ово контролно бројање да се утврди чињенично стање - рекла је Бјелица Прутина.

Члан ЦИК-а Владо Рогић је рекао како немају времена за понављање избора, нити средстава као и то да није могуће због неколико неправилности понављати изборе јер би се то онда радило заувијек.

Чланови ЦИК-а, углавном су подржали рад Главног центра за бројање, међутим појединци су имали замјерки на сам Извјештај, који се како је рекла Вања Бјелица Прутина састоји углавном од табеларних прегледа који не дају одговоре на одређена питања.

Ирена Хаџиабдић, члан ЦИК-а рекла је да изборни процес обиљежен низом мањкавости које се углавном односе на мањкавости техничке природе.

-Да ли се воља бирача преправљала. У овим случајевима нисам видјела да нешто указује на то - рекла је Хаџиабдижева.

И Ахмет Шантић, члан ЦИК-а рекао је да је воља бирача контролним бројањем утврђена и да нема разлога да се не иде ка утврђивању резултата.

Чланови ЦИК-а ускоро ће гласати о допунској одлуци о утврђивању и објављивању резултата избора у БиХ који су показали, а судећи по Извјештају Главног центра за бројање, да је Милорад Додик, кандидат СНСД-а, нови предсједник Републике Српске. 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана