Бујица затрла сваки траг несталих

С. Тадић, Ј. Перишић
Бујица затрла сваки траг несталих

Бањалука - Горан Симић (30) из Бањалуке и Дарко Станојевић (37) из Челинца који су нестали током посљедњих поплава ни у петак нису пронађени.

У потрази за Станојевићем, за којег се вјерује да је у уторак навече изгубио живот у бујици у Бараковцима код Челинца заједно са комшиницом Петром Живковић (42), у петак су се мјештанима и ватрогасцима прикључили и припадници Специјалне јединице МУП-а РС, али до закључења овог броја "Гласа Српске" тијело није пронађено. Мјештани и полицајци превртали су сваки камен у кориту, које је прекопавано и багером. Успјели су да пронађу тек неколико дијелова аутомобила у којем су били Станојевић и Живковићева. Прекопан је и пропуст испод пута Челинац-Бањалука кроз који се поток улива у Врбању, али ништа није пронађено.

Специјалци су кренули и у потрагу за Симићем, који је нестао исту вече у бањалучком насељу Старчевица, али ни њему није било трага. Специјалци су претражили обале Врбаса, прегледан је и поток Јуларац, али трагова није било. Симићу се изгубио сваки траг у уторак око 23 часа када је изашао да препаркира аутомобил како га бујица не би однијела. Његов "мерцедес 190" пронађен је у каналу у улици Косте Јарића гдје га је донијела вода.

Станојевић је нестао када је водена бујица однијела "ладу ниву" у корито Црног потока. С њим је у аутомобилу била и Петра Живковић чије је тијело у четвртак пронађено у кориту потока. Тијело је било затрпано грањем и блатом, а обдукцијом је потврђено да се утопила. Специјалиста судске медицине Жељко Каран рекао је да је обдукцијом тијела утврђено да је Живковићева имала више повреда.

Већ други дан у трошној кући Станојевића влада туга. Иза Дарка је остало четворо мале дјеце. Туга не напушта њихову кућу. Даркова мајка умрла је недавно, а у рату су му погинула два брата.

- Мука, па ето. Само да га нађу што прије. Нико не би помислио да ће нас овако нешто задесити. У уторак увече је са пријатељицом Петром Живковић отишао да извуче колегу који се заглавио идући нама у посјету. Само пола сата раније прошао је безбједно путем на којем је у повратку нестао - прича болом скрхана Даркова супруга која је остала са четворо дјеце од којих најстарије има 13 година.

У Центру јавне безбједности Бањалука су истакли да ће заједно са припадницима Специјалне јединице МУП-а РС наставити потрагу. Нагласили су да ће, када буду стечени услови, ангажовати рониоце и екипе са чамцима како би претражили Врбас и Врбању.

Ситуација у поплављеним подручјима широм РС се стабилизује, а становници и надлежне службе раде на чишћењу и санацији објеката и инфраструктуре. Ситуација је најтежа на подручју Сребренице гдје су падавине у ноћи између четвртка и петка поновно нанијеле штету на путевима и кућама. Сафет Адемовић из Шушњара рекао је да је због клизишта одсјечено 13 села и да је на пет мјеста активирано клизиште.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић рекао је да је на подручју града под водом било 405 објеката, те да је започето чишћење и санација саобраћајница. У Бијељини се ситуација стабилизује након што су се ријеке повукле у корита. Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да има још заплављених кућа у Новој и Старој Јањи. У Петрову и даље је на снази ванредна ситуација, али се стање постепено нормализује, као и у Дервенти гдје водостај Укрине пада и једино су Јасенице окружене водом. У Козарској Дубици су два нова клизишта угрозила путну комуникацију према Бањи Мљечаница. У Српцу, Прњавору, Челинцу, Котор Варошу, Модричи, Костајници и Добоју стање је стабилизовано.

Мине

Од мајских до овоседмичних поплава у БиХ је пронађено више од 80 минско-експлозивних средстава уз Саву на подручјима на којима их раније није било.

- Највише је пронађено бомби и мина, али је вода донијела и "зоље" и "осе" - казао је шеф Регионалне канцеларије Центра за уклањање мине у Брчком Есед Алетић.

Поплава је уништила и плоче с упозорењима, па је на становништво апеловано да буду опрезни.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана