Буџет општине Кнежево усвојен на степеницама

Ведрана Кулага
Буџет општине Кнежево усвојен на степеницама

Кнежево - Одборници који чине нову скупштинску већину у Кнежеву усвојили су јуче измијењени приједлог буџета општине за ову годину на ванредној сједници која је одржана на степеницама улаза у зграду општине, јер им обезбјеђење није допустило да уђу у објекат.

Већина, коју предводе одборници СНСД-а и СДС-а, половином прошлог мјесеца успјела је да усвоји приједлог буџета у износу од 3,7 милиона КМ, али он није добио сагласност Министарства финансија РС. Након што је Министарство финансија РС дало препоруке које је неопходно унијети у предложени буџет како би добио њихову сагласност, одборници су јуче покушали да одрже сједницу, али су блокирани већ на степеницама. Обезбјеђење их је зауставило на улазу у зграду, због чега су затражили помоћ полиције. Када је нису добили, одлучили су да сједницу одрже испред сједишта општинске администрације, гдје су усвојили измијењени приједлог буџета и послали га на оцјену Министарству финансија.

Због опструкција иза којих стоје одборници претходне већине у којој су били НДП, ПДП, ДНС, СП и напредњаци и начелник општине Боре Шкељић, којег је та већина подржавала, Кнежево је ушло у други мјесец потпуне финансијске блокаде, јер још није усвојен буџет за 2014. годину, а одлука о привременом финансирању, која је важила до краја јуна, не може бити продужена. Због тога ни фенинг не може да буде исплаћен из буџета општине.

Одборници нове скупштинске већине поручили су са степеница зграде општине да Шкељић спроводи опште насиље. Предсједник Скупштине општине Радован Марић изјавио је да их Шкељић чак и физички спречава да раде посао за који их је изабрао народ.

- Ставио је гориле да не дају нама народним представницима да уђемо у зграду и радимо свој посао. За двије године ниједан извјештај о раду и извршењу буџета није био на дневном реду Скупштине, што је недопустиво. Овдје правни систем Српске не функционише и то вољом једног човјека. То се мора зауставити - рекао је Марић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Драго Поповић рекао је да је понашање начелника општине и оних који га слиједе превршило сваку мјеру.

- Ово је понижавање људи које је народ легално изабрао - рекао је Поповић.

Револтирани новом блокадом и стањем у Кнежеву, одборници су након усвајања приједлога буџета кренули пут Бањалуке како би испред Палате Републике указали на опструкције са којима су суочени и због којих се општина налази у потпуној финансијској блокади. Тражили су разговор са предсједником РС Милорадом Додиком, а због његовог одсуства састанак је заказан за данас.

Ситуација у Кнежеву је алармантна већ годину, након што је дошло до промјене скупштинске већине. Нову већину формирала је група одборника коју предводе СНСД и СДС, а њихови претходници, који су на страни Шкељића, све вријеме су одбијали да то прихвате и потпуно су блокирали рад Скупштине, закључавши салу за сједнице и одбијајући да печат дају новом предсједнику. Због такве ситуације, у обавјештењу о усвајању буџета који је упућен Министарству управе и локалне самоуправе и Правобранилаштву РС је наведено да он није овјерен печатом јер начелник не дозвољава примопредају власти и преузимање печата.

Ванредно стање

Одборници су јуче донијели одлуку да од Министарства управе и локалне самоуправе РС буде затражен административни надзор над одлуком начелника Боре Шкељића којом је прошле седмице прогласио ванредно стање на подручју општине. Они су истакли да није било потребе за таквим потезом.

Шкељић и новинари

Након што су одборници који су заустављени на улазу у зграду општине отишли до полицијске станице, на вратима се појавио и начелник Боре Шкељић.

Он није био расположен за давање изјава свим медијима, већ је одабрао само неке од њих, међу којима се није нашао ни новинар "Гласа Српске". То нису били једини проблеми, јер је на екипу РТРС-а, приликом снимања кадрова, насрнуо један од инспектора из општине, због чега су затражили полицијску заштиту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана